Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. péntek, Emőke

Vágányzár a százhalombattai vasútvonalon, ideiglenes menetrend Budapest-Pécs között

Újbuda   |   2018, március 1 - 17:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Teljes vágányzár mellett folynak a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal korszerűsítési munkálatai. Emiatt változott a menetrend és több helyen pótlóbusz szállítja az utasokat a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, valamint a csatlakozó vonalakon. A módosítások június 15-ig, a nyári menetrend kezdetéig érvényesek. 

Február 26-tól jelentősebb munkálatok kezdődtek a Kelenföld-Érd felső állomások közötti vasúti szakaszon, és elindult a közbenső állomások - Háros, Nagytétény-Diósd - átépítése is a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal korszerűsítése érdekében. Emiatt június 15-ig ideiglenes menetrend van érvényben a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs és a csatlakozó vasútvonalakon, továbbá több helyen kell vonatpótlásra számítani.

Változások a távolsági forgalomban:

 • A Budapest-Keleti–Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld–Százhalombatta között vonatpótló autóbuszok közlekednek, Százhalombatta–Pécs között pedig vonatok.

  • A buszos pótlással közlekedő InterCity-kre díjmentes helyjeggyel pótjegyet ad a vasúttársaság a jelenlegi pót- és helyjegy helyett.

 • Kelenföldön a pótlóbuszok a BKK Etele téri megállóhelyén fordulnak. A buszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, előzetes helyfoglalás, együttes elhelyezés és kerékpárszállítás nem biztosítható.

 • Százhalombatta–Pécs között változatlan útvonalon és változatlan menetrendszerint közlekednek az InterCity-k, kivéve a Tubes-Somogy IC-t, valamint vasárnaponként a Budapestre tartó Misina-Kapos IC-t, melyekkel átszállás nélkül lehet utazni.

  Budapestről Pécs, valamint Gyékényes felé, mindennap délutánonként a Tubes-Somogy InterCity-vel biztosítjuk a közvetlen eljutást (Budapest-Déli–Kelenföld–Érd alsó–Tárnok–Érd felső–Pusztaszabolcs–Sárbogárd–Dombóvár–Pécs útvonalon).

  Ellenkező irányban, Pécs/Gyékényes és a Déli pályaudvar között vasárnap nem közlekedik a – hétfőtől szombatig, reggelenként közvetlen eljutást biztosító – Tubes-Somogy IC. (Az IC Gyékényes és Pécs felé/felől közlekedő részeit Dombóváron kapcsolják szét, illetve össze.) Vasárnaponként azonban Kaposvárról és Pécsről indul közvetlen InterCity (Misina-Kapos IC néven) a Déli pályaudvarra a délutáni, esti időszakban.

  • A Tubes-Somogy IC – a gyakoribb megállási rendje miatt – Kaposvár és Gyékényes között felármentesen vehető igénybe.

  • A Budapest-Délibe érkező és onnét induló FLIRT motorvonatból álló pécsi, illetve kaposvári IC-kre helybiztosítás nélküli pótjegyet kell váltani.

  • A Budapest–Baja viszonylaton, a teljes útvonalon vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat a Gemenc expresszvonat helyett. Ellenkező irányban, a Baja–Budapest viszonylatú Gemenc expresszvonat Baja és Szekszárd között személyvonatként közlekedik, onnan viszont Kelenföldig pótlóbuszok járnak az expressz helyett. A pótlóbuszok az M6-os autópályát veszik igénybe, ezzel is csökkentve az eljutási időt. Ezeket a buszokat pótjegy váltásával lehet igénybe venni.

  • A pénteki közlekedési rend szerinti Sugovica expressz nem közlekedik, az eljutást Sárbogárdig a Tettye IC, Sárbogárd–Baja között pedig személyvonat biztosítja. Vasárnaponként a Sugovica Expressz helyett pótlóbusz közlekedik a teljes útvonalon. A busz pótjegy megváltásával vehető igénybe.

  • Sárbogárd–Bátaszék–Baja vonalon egyes járatok menetrendje módosul az expresszvonatok menetrendi változásai miatt.

Az építkezés érinti az elővárosi vonatfogalmat  is:

Budapest elővárosi vonatforgalmát érintő változások:

 • Óránként mindkét irányban egy-egy, közvetlen, átszállás nélküli utazást biztosító, S40/S42 jelzésű elővárosi vonat közlekedik Budapest-Déli–Pusztaszabolcs/Dombóvár és Budapest-Déli–Pusztaszabolcs/Dunaújváros között Érd alsón át, Tárnok érintésével. A vonatok 4:40-20:40 között korábban, óra 40 perckor, majd pedig 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak a Déliből, a Déli pályaudvari érkezés későbbre, óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban.

 • Munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban az eddigieken felül további két-két S40-es jelzésű vonat közlekedik Budapest és Pusztaszabolcs között. (A reggel Budapestre érkező vonatok közül az első Dombóvárról, a második pedig Sárbogárdról vonatrészeket továbbít. A délután Budapestről induló sűrítő vonatok csak Pusztaszabolcsig közlekednek.)

 • A forgalom elől elzárt Kelenföld–Érd felső szakasz megállóhelyei a módosuló 700-as, 701-es, 702-es és 703-as jelzésű Volánbusz járatokkal és a BKK járataival közelíthetők meg. A 700-as járatcsoport menetrendje kibővül, egyes járatok útvonala Budafokig hosszabbodik meg ideiglenesen. A buszok összeköttetést teremtenek Érd alsó, Érd felső, Érdliget és Budatétény vasútállomások között. A BKK és a Volánbusz autóbuszain a vasúti bérleteket elfogadják a meghatározott szakaszokon: BKK 13-as, 13A, 113-as és 113A autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz; a Volánbusz 700-as, 701-es, 702-es és 703-as autóbuszain a vonal teljes hosszán. Ezekről az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd felsőn biztosít csatlakozást a vasúttársaság.

A munkálatok teljes vágányzár mellett folynak Kelenföldtől a kerület határáig és onnan folytatólagosan a XXII. kerület területén is. 

A vágányzár kihatásai más vasútvonalakra:

 • A 30a számú, Budapest–Székesfehérvár vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, ez érinti a Veszprémből induló és oda érkező járatok egy részét is:

  • A Budapest-Déli–Martonvásár közötti, Z30-as jelű zónázóvonatokat törölték a menetrendből, helyettük Budapest-Déli–Tárnok között az S40/S42-es vonatok közlekednek a Z30-asokkal megegyező menetrenddel és megállási helyekkel.

  • A G43-as jelzésű, gyorsított személyvonatok Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, ehelyett Kastélypark megállóhelyen állnak meg.

  • A Déli pályaudvarról munkanapokon 15:05, 16:05 és 17:05-kor induló veszprémi személyvonatok 5 perccel korábban indulnak, és Székesfehérvárig Érd alsón, valamint Gárdonyon kívül megállnak Kastélypark megállóhelyen és Martonvásár állomáson is.

  • Munkanapokon reggel a Déli pályaudvarra 5 perccel később, 6:54-kor érkezik a veszprémi gyorsvonat, amely megáll Martonvásár és Tárnok állomásokon is.

  • A 16:00-kor Budapest-Déli pályaudvarról Tapolcára induló gyorsvonat 5 perccel korábban közlekedik a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között.

 • Vasárnaponként a Hetés InterCity helyett gyorsvonat közlekedik, amely InterCity-kocsikat is továbbít. A gyorsvonat Zalaegerszegről 17 óra 16 perckor indul – Veszprém, Székesfehérvár érintésével – a Déli pályaudvarra, ahová 20:29-kor érkezik meg.

  A Székesfehérvár–Pusztaszabolcs, a Székesfehérvár–Sárbogárd vonalakon, valamint a Dunaújváros–Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya/Cece szakaszon december 8-ig, menetrendváltásig szünetel a vasúti személyszállítás, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A buszok több vasúti megállóhelyet nem érintenek, ezért a legközelebbi autóbuszmegállókban veszik fel az utasokat. A Székesfehérvár–Sárbogárd vonalon – pályakarbantartás miatt – február 5. és 25. között is buszok szállítják az utasokat a vonatok helyett.

 • A Dombóvár–Gyékényes vonalon is módosul több járat menetrendje. A Dombóvár–Bátaszék–Baja vonal Bátaszék–Baja szakaszán egyes vonatok menetrendje is módosul.

Mivel a XI. kerületben a Budapest – Százhalombatta (40a) vasútvonal párhuzamosan halad a már átépült Budapest – Székesfehérvár (30a) vonalszakasszal, így az aluljárók annak a beruházásnak a keretében átépültek, de a pályaépítési és kapcsolódó felsővezetéki munkák még hátra vanak. A vállalkozó a szakszerű kivitelezés érdekében a Kelenföld - Százhalombatta vasútvonal melletti korábban megépített zajvédő falakat helyenként megbontja, majd a munkák végeztével helyreállítja azt. A fejlesztésről a NIF Zrt. nyújt tájékoztatást honlapján: https://nif.hu

A MÁV kéri az utasokat, hogy utazás előtt a vágányzárakról és a pontos menetrendről tájékozódjanak az ELVIRA menetrendi keresőben, a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírekben, az állomási hirdetményekből, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál. A Budapest–Pécs vonalon és a csatlakozó vonalakon, február 26-tól június 15-ig érvényes módosított menetrend már megtekinthető a vasúttársaság honlapján https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar 

A február 26-tól életbe lépett menetrend módosítások június 15-ig, a nyári menetrendig érvényesek.

A kivitelező V-Híd Építő Zrt. panaszirodájának elérhetősége:

Kitérő 2016 Konzorcium
1225 Budapest, Nagytétényi út 218-220., 2. em., 24. iroda
Tel.: +36 30 852 7059
E-mail: panasz@vhid.hu

A fejlesztésnek köszönhetően 2020 év végétől 120 km/h sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok az elhasználódott vasúti pálya állapotából adódó 80 km/h sebességkorlátozásokat megszüntetve. Kelenföld-Százhalombatta közötti, 20,5 km-es vonalszakaszon, az új ETCS 2 kiépítése után európai szintűvé válik a forgalombiztonság. Mindez versenyképessé teszi a vasúti személyszállítást Százhalombatta, Dunaújváros, Ercsi, Iváncsa, Beloiannisz és Pusztaszabolcs térségében is, a vasút felújítása után az egyéni közlekedésnél is gyorsabb alternatívát fog biztosítani az erre közlekedőnek. A fejlesztés eredményeképpen Budapest-Pécs, Budapest-Kaposvár és Budapest-Szekszárd vonalakon is kedvezőbb menetidővel lehet majd számolni. 

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ezekre figyeljen mielőtt sonkát vesz!  

Több mint 6700 tonnányi sonka és egyéb főtt-füstölt hús fogy a húsvéti ünnepi időszakban, amelyek értéke meghaladja a 10 milliárd forintot. Háztartásonként átlagosan 2,4 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.