Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. hétfő, Emil, Csanád

Világnyitók - Érzékenyítő kalandok gyerekeknek

Újbuda   |   2017, december 4 - 12:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elmúlt években mintegy 1800 negyedikes gyereknek segített megérteni a fogyatékkal élők világát Újbuda önkormányzata több támogató szervezettel és alapítvánnyal összefogva. A Világnyítók címmel tartott rendezvényt idén Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) vezetője nyitotta meg.

Idén is a Barba Negra adott helyet a hetedik alkalommal megtartott Világnyitók – Jobb velünk a világ! című rendezvénynek, amelyet minden évben negyedikesek számára szereznek. A november 29-én tartott programon Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, a SINOSZ vezetője jeltolmács segítségével köszöntötte a játékos feladatokra vállalkozó iskolásokat. Beszélt a 110 éves fennállását a napokban ünneplő szervezetről, valamint arról, hogy a hallássérülteknek milyen problémákkal kell megküzdeniük. A kommunikációs akadálymentesítésre is felhívta az iskolások figyelmét, és saját karriertörténetével is bizonyította, hogy a fogyatékkal élők számára sincs lehetetlen, bárki elérheti célját, ha van kitartása.

A gyermekek egy kiadványt is kaptak, amelynek képregényei létező fogyatékkal élő emberekről szólnak, akiket a fogyatékosság nem gátolt meg céljuk elérésében.

Az eseményen Molnár László alpolgármester elmondta, az önkormányzat célja, hogy Újbudáról ne kerüljön ki úgy gyermek az általános iskolából, hogy nem találkozott a fogyatékkal élők problémáival. Hozzátette: egy nagyon fogékony korosztályról van szó. Ha ebben az életkorban segítjük őket a fogyatékkal élőkről alkotott helyes kép kialakításában, biztosak lehetünk abban, hogy egészségesebb társadalmat teremtenek.

A szemléletformáláson túl a szervezők felhívták a figyelmet a Fogyatékos Emberek Világnapjára is (december 3.) és színpadi programokkal színesítették az egész napon át tartó eseményt, amelyre háromszáznál is több újbudai diák érkezett. Az iskolások a rendezvényt támogató civil szervezetek, alapítványok állomásainál megismerték a segítők tevékenységét, kipróbálhatták, hogy mennyire más a fogyatékkal élők helyzete. Lehetőséget kaptak arra is, hogy megtanuljanak kerekesszékkel közlekedni, illetve bizonyítást nyert, hogy egy fogyatékkal élő is képes sportolni, művészi alkotást létre hozni és teljes értékű életet élni.

A Világnyitók rendezvény megvalósításában Újbuda Önkormányzatát idén a következő szervezetek, támogatók segítették:

Nem Adom Fel Alapítvány

Down Alapítvány

Pető András Főiskola
Bliss Alapítvány

Kézenfogva Alapítvány

Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány

Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola

Budapesti Korai Fejlesztő Központ

Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft

Paralimpiai Bizottság

Dél-Budai Tankerületi Központ

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.