Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Új díjköteles zónák a kerületben

Rövid összegzés arról, hogyan bővíti Újbuda Önkormányzata a közterületi várakozási övezeteket. Az ütemezés az alábbiak szerint alakul idén:

Idén fenntarthatósági ajándékot tartalmaz az óvoda- és iskolakezdő csomag!

Régi újbudai hagyomány, hogy a nevelési év / tanév kezdetén óvoda- és iskolakezdő csomag biztosításával segíti a családokat a szeptemberi tanévkezdésre való készülődésnél az Önkormányzat. A tavalyi 2021/2022-es tanévben kerületi szinten 4210 iskolás és 1304 óvodás korú gyermek részére osztottunk szét iskola, illetve óvoda-kezdő csomagot összesen 17.328.416 Ft értékben.

Közösségi tervezés Újbudán – Péterhegy, Kapolcs utca

Tisztelt Lakók! A Péterhegy városrészre készített forgalomtechnikai felülvizsgálat részeként megvizsgáltuk a Kapolcs utca megnyitását és több utca egyirányúvá tételét. A korábban elkészített terv változatai közül két változat maradt, melyek áttanulmányozása után kérjük véleményüket, melyik változat valósuljon meg.

Újbuda segít! – Ön is segíthet!

Szeretnénk megköszönni eddigi segítségüket, érezzük, hogy mindenki együttérzését fejezi ki a jelenlegi helyzetben, hisz nagyon sok adományt juttattak el már eddig is hozzánk!

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

Táblaavató: Szent Gellért-terem  

A Gellért-hegy déli lejtőjén megépült Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka nemzetközi szintű építészeti minőséget képvisel.

Újabb miniszobor az Allee közelében  

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakosság és a turisták körében, a közterületeken kihelyezett miniszobrok. Az Allee Bevásárlóközpont felkérésére az egyik legismeretebb fiatal szobrászművész, Plank Antal a napokban készült el legújabb alkotásával, egy Corgie kiskutyát ábrázoló miniszoborral, ami az épület Október huszonharmadika utcai főbejárata mellett került kihelyezésre.

Mesél a holdfény  

Gévai Csilla illusztrátor és mesekönyvíró műveiből nyílt grafikai kiállítás május 27-én a Gazdagréti Közösségi Házban, Csillagfényből napfénnyé címmel. 

Aranylakodalom Újbudán  

Tisztelettel várjuk azon újbudai házaspárok jelentkezését, akik 2020/2021/2022-ben ünnepelték/ünneplik házasságkötésük 50., illetve 60. évfordulóját és szeretnék azt a polgári házasságkötés szertartása szerint megerősíteni. (A járványügyi helyzet miatt sajnos az elmúlt két évben elmaradt ez a rendezvény, ezért hirdetjük meg a 2020-as évtől.) Az ünnepi pillanatokat rövid műsor és kötetlen beszélgetéssel egybekötött teadélután követi.

Új lendületet kapott a Mikes Lélekközpont  

Nagy vállalkozásba vágta a fejszéjét a Nem Adom Fel Alapítvány azzal, hogy adományokból kísérel meg felépíteni egy házat sérült emberek számára. A 12 lakást, autistafejlesztő központot magában foglaló és a kísérőknek szállást adó Mikes Lélekközpont víziója tavaly óta óriási energiákat mozgatott meg, idén pedig az önkormányzat jótékonysági estje helyezte újra középpontba. A célokról és eredményekről Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány elnöke számolt be.

Képes múlt online a Fortepanról – Újbudai múlt 3000 képkockán  

Orosz hadifoglyok az I. világháború idején csatornát építenek a Villányi úton. Koncz Zsuzsa Sztevanovity Zoránnal és Dusánnal mókázik valamikor a ’60-as években a Gellért-hegyen. Bál a Gellért Szállóban, úttörőavatás a repülőtéren – csak néhány kép abból a gyűjteményből, amely a fortepan.hu oldalon érhető el Újbuda történelméről. Hogyan működik ez a kollekció, miként sikerül felismerni a képeken szereplőket és a helyszíneket – többek között erről is beszélgettünk az archívum egyik alapítójával és mai vezetőjével. Tamási Miklós azt is elmondta, miért készült több kép a XI. kerületben, mint mondjuk Angyalföldön.

Forgalomkorlátozás a Rupphegyi úton  

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Pagus utcai csatorna Rupphegyi úti rákötő szakaszának építése 2022.06.20-a(hétfő) és 2022.06.23-a (szerda) között történik.

Gondoskodás, nem kegyetlenség  

Egyre gyakrabban hallani kukába dobott kölyökkutyákról és kismacskákról; országosan állatok tízezrei kerülnek különböző menhelyekre, a gondozók alig győzik a munkát. A közösségi oldalakon eközben mindennaposak a kóborló ebekkel kapcsolatos, „Keressük…” kezdetű bejegyzések.

Ivartalanítási program indul Újbudán  

Házi kedvenceink sok örömet adnak a hétköznapokban, ám számos kihívást is tartogatnak: áldozni kell a kutyák, macskák egészségére, figyelembe kell venni a szükségleteiket, vagy meg kell küzdeni a nem kutyások rosszallásával. Az önkormányzat a felelős állattartásról indít tájékoztató programot, amelynek fontos része a felesleges szaporulatot fékező ivartalanítási akció.

Zöld volt az idei Eleven Tavasz  

Megújult programsorozattal várta a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az idei Eleven Tavasz május 20–22. között.

Megmenekülhet a budai arborétum  

Vihart kavart az elmúlt hetekben a Budai Arborétum ügye, miután a médiában olyan beszámolók jelentek meg – részben egy, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) számára készített háttértanulmány alapján –, hogy a MATE tervezett fejlesztései nyomán veszélybe kerülhet a több mint másfél évszázadra visszatekintő újbudai növénygyűjtemény.