Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. kedd, Ferenc

Állatok világnapja a Bikás parkban

Újbuda Önkormányzata rendezvényt szervez október 8-án az állatok világnapja alkalmából a Bikás parki kutyafuttatónál.

Jelentkezzen számlálóbiztosnak!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022. október 1. és november 28. között Magyarország területén népszámlálást tart.

Lomtalanítás a XI. kerületben

Idén szeptember 21. – október 5. között kerül sor a XI. kerületben a 2022. évi lakossági lomtalanításra.

Ingyenes teszt 60 felettieknek

Lakossági tájékoztató ingyenes ellenanyagszint mérés, valamint ingyenes antigén gyorsteszt elvégzéséről.

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

Így élnek túl az újbudai vállalkozók  

A rekordokat döntögető infláció és az elszálló rezsidíjak nemcsak a fogyasztókat vágják földhöz, de a kereskedelmi, szolgáltató szektor körül is kezd elfogyni a levegő. Egyes üzletekben hiába nem csökkent a forgalom, az energia- és alapanyag­árak felemésztik a bevételeiket, mások fejlesztésekbe menekülnek, és olyan is van, akit apró mérete ment meg a csődtől. Vállalkozókat, üzleteket, szolgáltatókat kérdeztünk arról, hogyan tudnak alkalmazkodni az egyre kíméletlenebb körülményekhez, és milyennek látják a jövőjüket.

Szégyenfolt marad a kelenföldi indóház  

Egyelőre nem születik újjá a lepusztult kelenföldi indóház, miután „Budapest-Kelenföld vasútállomás volt felvételi épületének átalakítása és felújítása” bekerült a kormány által elhalasztásra, illetve átütemezésre ítélt állami beruházások közé.

Közmeghallgatás 2022  

Meghívó a Képviselő-testület 2022. október 5-én (szerda) 17.00 órakor a Polgármesteri Hivatal földszinti nagytermében (Budapest XI., Zsombolyai u. 5. szám alatt) tartandó közmeghallgatás.

Jók az első hónapok tapasztalatai  

Nyár közepe óta számos új parkolási változással kellett megismerkedniük az újbudai­aknak: megkezdődött a kerületi díjköteles zónák kiterjesztése, és az új, egységes fővárosi szabályozás is életbe lépett. Az első hónapok tapasztalatairól és a következő lépésekről Hintsch György alpolgármester tájékoztatta lapunkat.

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

Zöld irodák a gyakorlatban  

A Követ Egyesület zöld irodáknak rendezett konferenciabeszélgetést, amelynek Újbuda Önkormányzata volt a házigazdája. A XI. kerületi Polgármesteri Hivatal az önkormányzatok között elsőként nyerte el – és nem csak egyszer – a Zöld Iroda minősítést.

Arany és gyémánt  

Az 50., illetve 60. házassági évfordulójukat ünneplőket köszöntötték Újbudán, az önkormányzat nagy tanácstermében. A hagyományos esemény a járványhelyzet miatt két évig elmaradt, idén azonban mindazok megerősíthették házassági esküjüket, akik akár nemrég, akár 2020-ban vagy 2021-ben ünnepelhették az arany- vagy a gyémántlakodalmat. A szeptemberi ceremónián László Imre polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd fogadással kedveskedtek a házastársaknak és hozzátartozóiknak.

Zöld piknik volt a Bornemissza téren  

Idén második alkalommal rendezték meg a Bornemissza Zöld Civil Pikniket a Bornemissza téren. A programok között volt fecskefészekfestés, madárodú-barkácsolás, valamint régi és új kelenföldi fényképekből álló fotókiállítás is.

Megünnepelte magát Őrmező  

Színes színpadi előadások, ugrálóvár, népi játszótér, arcfestés, kézműves foglalkozások és egyedi portékákat árusító pultok várták a látogatókat a 21. Őrmező Ünnepén a Költők parkjában.