Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Melyik közterület viselje Törőcsik Mari nevét?

Ön dönt! Szavazzon, Újbuda melyik közterületét nevezzük el Törőcsik Mari színművésznőről?

6000 ingyenes teszt 60 felettieknek

Lakossági tájékoztató ingyenes ellenanyagszint mérés, valamint ingyenes antigén gyorsteszt elvégzéséről

Parkolási engedélyek meghosszabbítása 2022. március 31-ig

Újbuda Önkormányzata minden érvényes lakossági, gazdálkodói és egészségügyi várakozási hozzájárulás érvényességi idejét meghosszabbította 2022. március 31. napjáig. A lakosság részéről további ügyintézést nem igényelnek.

Továbbzöldültek az újbudai óvodák  

Decemberben négy óvoda nyerte el az Örökös Zöld Óvoda vagy a Zöld Óvoda minősítést Újbudán. Azok az intézmények pályázhattak a címekre, amelyekben kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek környezettudatos nevelésére. Az óvodákat pénzügyi elismerésben is részesítette az önkormányzat, amit Orosz Anna alpolgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester karácsony előtt adott át.

Elhunyt Dobos Attila  

Dobos Attila táncdalai generációk számára jelentettek örömet, kikapcsolódást. Az Isten véled, édes Piroskám, a Mama, a Boldogságtól ordítani tudnék a legkedveltebb hazai örökzöldek közé tartoznak.

Igazolvány kizárólag oltottaknak  

Február 15-étől oltási igazolvánnyá változik a mai védettségi, és csak azok számára lesz érvényes, akik már megkapták a harmadik oltást, vagy a másodikat hat hónapnál nem régebben vették fel – derült ki a múlt heti kormányinfón.

Városközpont: Újbuda elutasítja a terveket  

Nem feleltek meg az elvárásoknak a Kelenföldi Városközpont megvételére beérkezett pályamunkák. Újbuda Önkormányzata eredménytelennek nyilváníthatja a tavaly kiírt pályázatot.

A budapesti gettó felszabadulása  

Fortepan/Jevgenyij Haldej

1945. január 17-én szabadították fel a szovjet katonák a pesti gettót, ahol sok tízezer zsidó embert zsúfoltak össze. Közülük rengetegen nem élték meg a felszabadulást: megfagytak, éhen haltak vagy megölték őket. A Sztójay-kormány idején a vidéki magyarországi zsidóság jelentős részét deportálták – azaz a biztos halálba küldték őket Auschwitzba –, míg a katonakorú férfiakat a munkaszolgálatban gyilkolták.

Újbudai Egészségfejlesztési Iroda  

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) egy új szolgáltatási forma az egészségügyben, kerületünkben két éve elérhető a kerületi lakosok számára. Célja a prevenció, vagyis a megelőzés; korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmódbeli szokások javítása a lakosság körében.

Új vezető az újbudai közterület-felügyelet élén  

Január 1-jétől új igazgatója van az Újbuda Közterület-felügyeletnek. Szabó Róbert György „a munkakört korábban ideiglenesen már megbízhatóan ellátta, igazgatóhelyettesként releváns hely- és állományismerettel, szakmai kompetenciákkal és elhivatott munkaattitűddel rendelkezik” – áll a kinevezéséről szóló képviselő-testületi határozatban. A vezetői poszton Kozma Leventét váltotta, aki tavaly február 1-jén lépett hivatalba.

A kékbe csak papírt  

Megváltozott Budapesten a csomagolási hulladékok gyűjtése a fenntarthatóbb hulladékgazdálkodás érdekében.

Április 3-án választunk  

A lehetséges legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök. A mintegy 7,8 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak február 11-éig kell értesítést kapnia a névjegyzékbe vételről. (Aki nem kapja meg, az a helyi választási irodában kérheti.)

Elment az újbudai motoros  

Máté Sándor többszörös magyar bajnok volt motocrossban és gyorsasági motorozásban. Sikereit 1950–1970 között aratta; terepmotorozásban 1957 és 1965 között minden évben megnyerte a magyar bajnokságot. Számos nemzetközi versenyben végzett az élen. Később edzőként is tevékenykedett, a moto­cross Európa-kupát nyerő Lécz Gergely az ő tanítványa volt. Hosszú élete 2021 novemberében ért véget.

Több tonna élelmiszert gyűjtöttek a kerületiek a rászorulóknak  

Liszt, olaj, cukor, tészta, rizs, lekvár, befőttek, készételek, zöldség és gyümölcs. Többek között ezeket rejtette egy-egy vöröskeresztes élelmiszercsomag, amelyet a Magyar Vöröskereszt Erőmű utcai irodájában vehettek át nehéz sorsú családok és idősek az ünnepek környékén.