Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Újbuda testületi ülés élő közvetítése

Újbuda testületi ülés élő közvetítése

Újbuda visszaszerezte a támogatást

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere megvédte a gyermek-egészségügyi centrumot - 85 ezer gyereket lehet így sokkal magasabb színvonalon ellátni – Újbuda Önkormányzatának sajtóközleménye –

Elmarad a Halászléfőző verseny

A koronavírus járványra tekintettel a 2020. szeptember 26.-ára meghirdetett Halászléfőző verseny elmarad.

Elmarad a babakocsis sétanap

A koronavírus járványra tekintettel a 2020. szeptember 17-ére meghirdetett Babakocsis sétanap elmarad.

Tesztek és módszerek: Az igények nőnek, a lehetőségek szűkülnek  

Ezentúl 19 500 forintnál nem lehet többet kérni a koronavírustesztért – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 16-i kormányülés után. A döntés nagyon megosztotta az érintetteket. Miközben a lakosság jelentős részének ez még így is megfizethetetlen, addig a magánegészségügy szereplői közül többen fontolgatják, hogy kilépnek a piacról, a hatósági ár ugyanis nem mindig fedezi a költségeket. Az egyre aggasztóbb járványhelyzetben viszont a tesztelési kapacitások növekedésére volna szükség, miután az állam lehetőségei végesek, van, hogy egy hét is kell a hatóságilag elrendelt teszt eredményének megszületéséhez.

Hajléktalanhelyzet: Segítő, de határozott fellépés  

Az utóbbi fél évben jelentősen nőtt a kerületben közterületen élő hajléktalanok száma, és ez egyre több problémát okoz nem csupán a kerület külső területén, hanem a központi részein, a Szent Gellért téren, a Móricz Zsigmond körtéren, a Hamzsabégi úti töltés környékén is. Újbudának nagyon határozottan fel kell lépnie, mielőtt tovább súlyosbodik a helyzet – mondta lapunknak Hintsch György alpolgármester.

Drága mulatság lehet maszk nélkül mutatkozni  

Megbírságolhatják Budapesten a színházakra, mozikra és hasonló helyekre, valamint a boltokra vonatkozó maszkviselési szabályok megsértőit, beleértve az érintett intézményeket.

„Svédettek” a Minerva utcában  

A XI. kerületben több olyan épület található, amely különösen fontos helyszíne volt 1944–1945-ben Raoul Wallenberg életének, akiről most jelent meg magyarul egy igen alapos életrajz, a szerző Ingrid Carlberg.

Húszmilliárdból újítják fel a Citadellát  

A Várkapitányság Nonprofit Zrt. kiírta a közbeszerzést a Gellért-hegyi Citadella felújítására. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent közlemény szerint a feladatokra négy évre szóló, 20 milliárd forintos keretmegállapodást köt a Miniszterelnökséghez tartozó társaság.

Interjú Kukorelly Endre íróval: Jobban járnak, akik összetartanak  

Író, költő, volt parlamenti képviselő. Társadalmi szerepvállalása és irodalmi munkássága mellett több évtizede tanít kreatív írást a fiatalabb generációknak. Legújabb regénye az ’50-es évektől a rendszerváltásig tartó időszak Magyarországáról mesél. Milyen a megfelelő írói szemlélet, miért kell az írást tanulni, milyen lehet az ideális kortárs művészeti légkör, és mi az, ami feldühíti Kukorelly Endrét? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk az íróval.

Bulitilalom és új szabályok a kollégistáknak  
 

A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatóit fogadó Schönherz Kollégium lakóinak tavasszal, a koronavírus-járvány kitörésekor kellett elhagyniuk a több mint ezer főnek otthont adó épületet. Nyár elején – a veszélyhelyzet elmúltával – újra megnyitott a hallgatói szlengben „rakétának” is nevezett Schönherz, de a megszokott létszámnak csak ötöde vette igénybe a kollégiumot az elmúlt hónapokban. A nyár végén szigorú járványvédelmi szabályok betartása mellett fogadták az új tanévre érkező egyetemistákat.