Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. hétfő, Lukács

Közösségi tervezés Újbudán - Kelenvölgy, Péterhegy

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal Kelenvölgy és Péterhegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.

Parkolási engedélyek meghosszabbítása 2022. március 31-ig

Újbuda Önkormányzata minden érvényes lakossági, gazdálkodói és egészségügyi várakozási hozzájárulás érvényességi idejét meghosszabbította 2022. március 31. napjáig. A lakosság részéről további ügyintézést nem igényelnek.

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

Az energia felhasználása  

A globális klímaváltozásról egyre több tudományos cikket olvashatunk az interneten, ezek alapján gyakran gondoljuk úgy, hogy a jelenkori változások tőlünk független folyamatok, amelyekre nincs hatásunk, talán nem is tartoznak érdeklődési körünkbe. A fejlemények azonban mindenkit érintenek – akaratunktól függetlenül –, és nagyon fontos, hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, miként tudunk felkészülni rájuk.

Díjazták a természetismereti verseny résztvevőit  

Az Újbudai Pedagógiai Iroda szervezésében idén is megrendezték a kerületi természetismereti versenyt. A vetélkedő célja, hogy a tanulók minél fiatalabb korban megismerjék a természet értékeit és szépségeit; míg a korábbi években csak 5. és 6. évfolyamosokat vártak, idén a 3. és 4. osztályosokat is meghívták.

Egekben a Déli Körvasút ára  

Közel 338 milliárd forintért végezheti el a Kelenföld és Ferencváros közötti vasúti bővítést a közbeszerzési pályázatot megnyerő, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt. A közbeszerzést az állami Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) írta ki, az alvállalkozók közül ugyancsak Mészáros-cég a V-Híd Vagyonkezelő Kft., a KÖZGÉP Zrt. és a Híd-Tám Kft. Alvállalkozó lesz ezen felül a hídépítésre szakosodott A-Híd Zrt., illetve a vasútépítésekben speciális gépparkkal és szaktudással rendelkező, állami tulajdonú MÁV FKG Kft.

Megtisztul a kerület  

Október 4-én seprűvel, lapáttal és takarítógépekkel felszerelkezve érkeztek a Szent Gellért térre a kerület parkfenntartó cégének munkatársai, hogy kezdetét vegye az önkormányzat őszi nagytakarítása. Az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. másfél hónapon keresztül dolgozik azért, hogy megtisztítsa az egész kerületet a hulladékoktól, a kosztól és a falevelektől, felkészítve a városrészt a télre. Az akció része az aprítékolás, a komposztáló keretek osztása és a veszélyes hulladékok gyűjtése is.

Az időseket ünnepelték a Fraknó utcában  

Operettslágerekkel lepték meg a Fraknó utcai Idősek Háza lakóit az idősek világnapja alkalmából. A járvány óta először ünnepelhettek társaságban a gondozottak, a műsor fiatalkoruk legszebb emlékeit idézte fel.

Újra szólt a jazz Újbudán  

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a kerületben az Újbuda Jazz Fesztivált, amelynek idén három napig a Fonó adott otthont, majd az A38 állóhajón folytatódtak a koncertek. A 2005-ben indult zenei seregszemle igazi nemzetközi jazzünneppé nőtte ki magát, amelynek illusztris fellépőgárdája bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. A Covid persze a jazzkoncertek közönségét is megtizedelte, ezért a mostani esemény az újra­indulásról is szólt.

Családi egészségnap a Szent Kristóf Szakrendelőben  

Tavaly a járvány miatt nem lehetett megrendezni a közel két évtizedes múltú családi egészségnapot, ám idén szeptember 25-én újra várták a Szent Kristóf Szakrendelőben azokat, akik fontosnak tartják az egészségmegőrzést. A megnyitón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és László Imre, Újbuda polgármestere köszöntötte az érkezőket.

Kelenvölgyi Ezerjó  

A szőlő, a bor és a főzés hármasára épült a Kelenvölgyi Ezerjó Fesztivál, amely minden évben rengeteg érdeklődőt vonz. Mivel a területen egykor virágzó bortermelés folyt, az Ezerjó ennek hagyományait örökíti meg.

A meséket ünnepelték a Gárdonyi téren  

Szeptember utolsó vasárnapján mesékben fürdött a Gárdonyi tér. A B32 Galéria a legjobb hazai gyerekkönyves kiadókat hozta össze, hogy találkozzanak olvasóközönségükkel. A Gyermekkönyv ünnepen koncertekkel, játékokkal és mesékkel kedveskedtek azoknak, akik biztosak abban, hogy a rajzfilmek és az internetes videomegosztók sosem léphetnek a mesekönyvek helyébe.

Gyermeknapot tartott a Dürer Kert  

Bár a nemzetközi gyermeknap május végén van, a Dürer Kert vezetése gondolt egyet, és szeptember utolsó hétvégéjén meghívta a környékbeli családokat egy felhőtlen mulatságra.

Negyvenhét napirendi pontban döntött a képviselő-testület  

Az önkormányzat képviselő-testületének szeptember végi ülésén különösen sok, összesen negyvenhét napirendi pontot tárgyaltak meg. Az ülést kezdetben László Imre polgármester távollétében Bakai-Nagy Zita alpolgármester vezette.