Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Közösségi tervezés Újbudán - Gellérthegy

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal a Gellérthegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.

Újbudai sportos hétvége

Újbuda Önkormányzata a kerület sportéletének élénkítése céljából meghirdette az „Újbudai sportos hétvége!” programot. Ennek keretében bemutatkozhatnak a lakosság felé a kerületünkben lévő fitneszklubok és szabadidősport egyesületek, különböző sportfoglalkozások, órák szervezésével valamint a csapatsportágak részére történő pályafelajánlásokkal. Az érdeklődők számára a programokon való részvétel kerületi lakcímkártya, a középiskolás korosztálynak kerületi diákigazolvány bemutatásával térítésmentesen vagy kedvezményekkel vehetőek igénybe!

Parkolási engedélyek meghosszabbítása 2022. március 31-ig

Újbuda Önkormányzata minden érvényes lakossági, gazdálkodói és egészségügyi várakozási hozzájárulás érvényességi idejét meghosszabbította 2022. március 31. napjáig. A lakosság részéről további ügyintézést nem igényelnek.

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

Érezhetően javult az állampolgári fegyelem - Interjú Jáger István kerületi rendőrkapitánnyal  

A Covid-járvány súlyos másfél éve nemcsak az egészségügyi, de a bűnügyi statisztikákat is lerontotta: 2019-hez képest nőtt az emberölések és a családon belüli erőszakos esetek száma. Az elmúlt évek adatait vizsgálva azonban látható, hogy egyre kevesebb a bűncselekmény a fővárosban. Jáger István újbudai rendőrkapitányt a javuló közbiztonság okairól és a kerület előtt álló kihívásokról kérdeztük.

Erőszak nélküli vitákat szeretnék látni  

Újbuda működése zavartalan – még akkor is, ha az elmúlt időszakban a kormányzati intézkedések nagyjából tízmilliárd forintnyi veszteséget okoztak a kerületnek. László Imre polgármester szerint hiába jelent meg a hivatalos közlönyben, hogy a gyermek­egészségügyi centrum megkapja a neki járó 1,4 milliárd forintot, ez az összeg nem érkezett meg. Szerinte nagy baj, hogy a kerület fideszes országgyűlési képviselője semmit sem tesz azért, hogy Újbudával méltányosan járjon el a kormány. Ezért is bízik abban, hogy az ellenzéki előválasztáson olyan jelöltek győznek, akik majd a kerületet tudják képviselni. Újbuda Önkormányzatának működése a példa rá, hogy sokféle politikai erő is képes lehet közösen működni, kompromisszumra jutni, normális viták után.

Lassíts! – Új fekvőrendőrők Sasad-Sashegyen  

Az új lakó-pihenő övezet táblák kihelyezése után folytatódott Sasad-Sashegy közlekedésének biztonságosabbá tétele. Szeptember 13–17. között az önkormányzat az Újbuda Prizma segítségével 15 helyen épített forgalomlassító fekvőrendőröket a Sasadi úthoz, a Törökbálinti úthoz és a Gazdagréti úthoz csatlakozó mellékutcákban.

Megváltozott útvonalak és buszmegállók  

Az Október huszonharmadika utcában zajló útépítés miatt október 18-ig megváltozott több busz útvonala és ideiglenes megállóhelyek kerültek kialakításra:

Kutatók Éjszakája: két nap alatt közel száz program a Műegyetemen  

2021szeptember2408:30
»
2021szeptember2519:00

Bepillantás a földi műholdvezérlő állomás, az oktatóreaktor, a szélcsatorna, valamint a légiforgalmi laboratórium működésébe, bemutató az önvezető járművekről, és bejárás az Erzsébet hídon. Néhány, a több mint 60 izgalmas, látványos előadás, szakmai tájékoztató és kísérlet közül, amellyel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakemberei készülnek a tudomány újdonságai, valamint a kutatói életpálya iránt érdeklődők számára a 2021. szeptember 24-25-i eseményen.

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

Lelki gazdagodás  

Több szempontból is jelentős sikerként könyvelhette el a magyarországi katolikus egyház a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ahol minden eddiginél nagyobb számban találkoztak egymással keleti és nyugati püspökök.

Őrmező Ünnepe huszadszor  

A járvány miatti elszigeteltségből kiszabadulva – és a nyár végi jó időt kihasználva – Újbudán elindult a fesztiválszezon. A programsorozat a kerület legnagyobb szabadtéri rendezvényével, az Őszköszöntővel vette kezdetét, szeptember 11-én pedig Őrmező Ünnepe folytatta a sort.

Zöldített a Bartókon az Eleven Ősz  

Idén soha nem látott programdömping fogadta szeptember 17–19. között a Bartók Béla úton és környékén az Eleven Őszre érkezőket. A világszerte szeptember 28-án tartott ParkingDay kezdeményezéshez csatlakozva több parkolóhelyet igazi fűvel borítottak be a háromnapos utcafesztivál során.

Veszélyben a Gyermekegészségügyi Centrum, nem utal a kormány  

Újbuda polgármestere arról tájékoztatta a sajtót, hogy a kormány továbbra sem utalta át az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrum befejezéséhez szükséges 1,4 milliárd forintot, amiről pedig 2021. július 6-án kormányhatározatban döntött (1439/2021. (VII.6.) korm. h.). Mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) eddig nem kapta meg a fedezetet, utalni sem tudta az önkormányzatnak.

Új útvonalon jár számos busz Újbudán  

Több ütemben újítják fel az Október huszonharmadika utca és az Irinyi József utca környékét, ezért november 15-éig forgalomkorlátozásokra, a közösségi közlekedést is érintő változásokra kell számítani.

Újbuda testületi ülés élő közvetítése  

2021szeptember2309:00

Tisztelt újbudai lakosok! 2021. szeptember 23-án újra ülésezik az újbudai képviselő testület, melyet Újbuda Facebook oldalán, valamint az Újbuda TV-ben élőben közvetítünk.