Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Kiss & Go – biztonságos érkezés  

Kiss & Go táblák segítik a szülőket a Bikszádi utcában, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola előtt, illetve az Ercsi utcában, az Újbudai Mogyoróskert Bölcsőde előtt. Az intézmények vezetőivel közösen kialakított rendszer célja, hogy gyorsítsa a reggeli és a délutáni forgalmat, rendszerezze, illetve biztonságosabbá tegye a közlekedést a gyerekektől nyüzsgő helyszíneken.

Megtisztult a körtér  

Közös köztisztasági akcióban tisztították meg az FKF, a Főkert, a BKK és a BKV munkatársai szeptember 21-én éjszaka és szeptember 22-én reggel – kézi és gépi erővel – a Móricz Zsigmond körtéri busz- és villamosmegállókat, valamint a metróaluljárót.

Új önkormányzati képviselők Újbudán

Átvette mandátumát a XI. kerület két új önkormányzati képviselője, miután szeptember 18-án időközi választást tartottak Újbudán. Az 5. és a 14. egyéni választókerület eddigi képviselője, Orosz Anna, illetve Bedő Dávid országgyűlési képviselő lett az áprilisi országos választáson, és a két tisztség összeférhetetlen.

Felelős Vállalkozás Újbuda cím 2022.  

2022szeptember2013:15

Önnek is van kedvenc zöldségese, pékje? Vagy az Öné a kerület legügyesebb kezű fodrásza, műkörmöse, autószerelője? Nem csak kedves, és mestere a szakmájának, de sokat tesz a helyi kisközösségért, segíti a rászorulókat bármilyen módon? Itt az idő, hogy most Ön tegyen ezekért a vállalkozásokért, cégekért!

Több, mint futás  

Több száz újbudai fiatalnak rendezett futóversenyt a Bikás Parkban szeptember 16-án az Újbudai Pedagógiai Intézet a Tabáni Spartacus Sport és Környezetvédő Egyesülettel közösen, a XI. kerületi önkormányzat támogatásával. A sportesemény az általános és középiskolás lányok és fiúk tájékozódási képességét és erőnlétét egyszerre állította kihívás elé.

Zene és szöveg a Bartók negyed első fesztiválján  

Olyan sokan szeretik a Bartók Béla út kávézós, báros, galériás szakaszát, hogy megérdemelt már egy fesztivált – ennek jegyében rendezte meg az önkormányzat a Bartók Feszt’-et. Az egész napos eseményen gyerekprogramok, workshopok, kerek­asztal-beszélgetések váltották egymást, a színpadon a Galaxisok, a Random Trip és Dés László zenélt.

Bráda Tibort gyászolja Újbuda  

Életének 81. évében, súlyos betegség után elhunyt Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész, Újbuda Pro Cultura díjjal is kitüntetett alkotója.

A színház agora, fórum, találkozóhely  

Jordán Tamás színész, színházalapító, színházigazgató, számos díjjal jutalmazott művész, a Nemzet Színésze. Nyolcvanadik évében jár, és aktívan dolgozik. Azon az úton halad, amely élete értelme felé viszi: a feladatok tökéletes teljesítéséig, mesélte lapunknak.

A Cseriti házhoz megy az adományokért  

„Kidobás helyett leadás” – ez a jelmondata az önkormányzat által támogatott Cseriti bolthálózat házhoz menő, begyűjtő szolgáltatásának, ami az őszi lomtalanítással indul útjára. Az adománybolt munkatársai elszállítják a feleslegessé vált, de jó állapotú tárgyakat, amelyeket aztán két újbudai üzletükben értékesítenek a piaci ár alatt. A felajánlott holmikkal civil szervezeteket is támogatnak.

Ivartalanítási program Újbudán  

Tájékoztatjuk a kutya- és macskatartókat, hogy ez év őszén Újbudán meghirdetésre kerül a kedvtelésből tartott állatok ivartalanítási programja, mely 2022. december 31. napjáig, vagy a rendelkezésre álló keretösszeg kimerüléséig tart.

Elszabadult árak: újra ünnep lesz a kenyér az asztalon  

Az élelmiszerek rekorddrágulását mindenki érzi a saját bőrén, közülük is a pékáru viszi a prímet: az augusztusi adatok szerint egy év alatt 64,3 százalékkal nőtt a kenyér ára. Egy Bartók Béla úti pékség elárulta, miért válik lassan luxussá legalapvetőbb ételünk.

Sűrű kulturális ősz vár az újbudaiakra  

Szeptemberben egymást érik a kulturális események Újbudán. Az egyik legnagyobb ezek közül a szeptember 17-én a Műegyetem rakparton megrendezendő Bartók Feszt’. – Az ARC plakátkiállításnak idén már harmadik alkalommal ad otthont a Bikás park, és természetesen lesz Eleven Ősz és számos egyéb közösségi kulturális programsorozat is – mondta el lapunknak Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester.

Antiszemitizmus-ellenes darabbal kezdődött a színházi szezon a B32-ben  

Hitler és egy zsidó könyvárus, Herzl beszélget a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán. George Tabori és a Harmadrosta Csoport Mein Kampf (Harcom) című, sötétségbe fúló groteszk komédiáját szeptember 7-én mutatták be a színházi évad nyitányaként. A Kurdi Ferenc által fordított és Szigeti Balázs rendezte darabban Borköles Bence, Jordán Flóra, Kardos Tibor, Tabajdi Anna és Tárkányi Damján játszik. A szereplők az antiszemitizmus kérdéseit feszegetik, illetve arról is beszélgetnek, hogy mitől életveszélyes a szeretet.

Újbuda is beáll az okos városok közé  

Az okos várost – az angol smart city kifejezésből adódóan –, napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi egyaránt a gazdasági és technológiai fejlődés szempontjából. Azonban a fogalom sokkal többet jelent a digitális megoldásokat alkalmazó településnél, sokkal inkább a városlakók jóllétére helyezi a hangsúlyt. Újbuda Önkormányzata egy 2019 februári döntését követően részt vesz a digitális technológia elterjedését ösztönző és a fejlesztési irányokat kijelölő munkában.

Pokoli alkonyat a Gellért-hegyen  

A Gellért-hegyen hallgathatta végig a közönség Dante Isteni színjátékának első részét Gyabronka József előadásában. – Dante politikus alkat volt, a mai művészetnek is kötelessége, hogy megmutassa a jelen valóságát – hangsúlyozta lapunknak a színész.

Kelenföldi Városközpont: stopot rendelt el Újbuda  

Zajgátló övezet lehet a Budaörsi Repülőtér környékén, változtatási tilalom a Kelenföldi Városközpontra, az önkormányzat állja az ebédpénz drágulását – ezekről is döntés született a képviselő-testület szeptember 2-i rendkívüli ülésén.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.