Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 15. vasárnap, Enikő, Melitta

11,5 milliárdot nyertek a BME kutatói

Újbuda   |   2017, július 21 - 16:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyven nyertes projektjével több, mint egy milliárd forintot nyert a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) felfedező kutatásokat ösztönző pályázatain a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Több mint 400 kutató és kutatási projekt összesen 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) felfedező kutatásokat ösztönző pályázatain. A BME negyven nyertes projektje egymilliárd forintot meghaladó összeget kapott. Az NKFIH a támogatással lehetőséget biztosít alapkutatásaik támogatására a kutatói életpályára belépő posztdoktoroknak, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, valamint a tapasztaltabb kutatók számára is. - A valóban versenyképes fejlesztési és innovációs programok finanszírozását kell biztosítani a kiválasztási rendszer útján – hangsúlyozta a NKFI Hivatal elnöke. Pálinkás József hozzátette: közel kell hozni a tudományos kutatásokat a Magyarországon működő ipari vállalatok és vállalkozások innovációs igényeihez. Pénz nélkül nem lehet kutatni, de a pénz önmagában nem elegendő.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Bomba: megkezdődött a hatástalanítás  

Megkezdték a Szent Margit Gimnáziumnál még hétfőn, egy építkezésen talált második világháborús, 250 kilogrammos, amerikai légibomba hatástalanítását a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei. Lezárták a Bartók Béla utat a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között, a Villányi utat a Bartók Béla út és a Fadrusz utca között, valamint a Villányi út-Balogh lejtő-Balogh Tihamér utca-Somlói út-Kelenhegyi lépcső-Ménesi út-Bartók Béla út által határolt területet. Több villamos és busz nem, vagy modósíttott útvonalon jár az érintett szakaszokon. A lakásukból ideiglenesen kiköltöztetett szentimrevárosi lakókat a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermében várják, amely a zárás ideje alatt befogadóhelyként üzemel. (cikkünk hamarosan frissül)

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.