Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 30. szombat, Janka, Zsanett

21. századi gyógyítás – kompromisszumok nélkül

Újbuda   |   2018, május 23 - 15:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tervek szerint öt éven belül fogadhatja az első pácienseket a dél-budai szuperkórház. A Dobogón épülő intézmény nemcsak modern sürgősségi centrum lesz, hanem igazi egészségpláza, ahol a betegek is teljes életet élhetnek.

Napokon belül kiírják Magyarország eddigi legnagyobb egészségügyi beruházásának tervpályázatát. A Dél-budai Centrum (DBC) tervpályázatainak leadási határideje jelen állás szerint nyár végére tehető, a bírálóbizottságnak három díjazottat kell kiválasztania, akik közül egy megtervezheti a szuperkórházat. A három legjobb pályázat mindegyike tartalmazhat olyan ötleteket, amelyeket felhasználhatnak a DBC építésénél. Ezt követően egy szakmai team, szorosan együttműködve a győztessel, véglegesíti a terveket.
– A Dél-budai Centrum kiemelt kormányprojekt, amely minden támogatást megkap ahhoz, hogy a lehetőségekhez mérten a legrövidebb idő alatt megvalósuljon. A cél az, hogy a felépülő intézmény az ellátási területen élő mindegy 1,2 millió ember egészségügyi ellátásához 21. századi körülményeket nyújtson kompromisszumok nélkül – nyilatkozta dr. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott. – Ha minden a tervek szerint alakul, akkor négy és fél, öt éven belül a szuperkórház fogadhatja az első betegeket – tette hozzá.


A Dél-budai Centrum nemcsak „betegközpontú”, de „dolgozóközpontú” intézmény is lesz.
A kórházon belül orvos- és nővérszálló létesül, sőt, egy 60 férőhelyes óvodát és egy 60 férőhelyes bölcsődét is kialakítanak az alkalmazottak gyermekei számára. Fitneszteremmel segítik az egészségügyi munkavállalók rekreációját, a „kiégés” megelőzését. Nagy hangsúlyt fektetnek majd a dolgozók képzésére is, auditórium és kisebb tantermek állnak majd rendelkezésre e célra.
Az új kórház humánerőforrás-ellátása is megoldott, hiszen a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház adja majd a szakmai bázis nagy részét, innen az aktív osztályok fognak átköltözni. Biztosítva lesz az új profilok humánerőforrása is. Az új kórház iránt nagy az érdeklődés, a „szentimrések” egy emberként jelezték, hogy szeretnék a DBC-ben folytatni munkájukat. A leendő szuperkórház híre úgy tűnik, a határon túlra is eljutott, az illetékesekhez már most érkeznek megkeresések – érdeklődés szintjén – külföldön dolgozó magyar orvosoktól és szakdolgozóktól.
A Dél-budai Centrum a miniszterelnöki megbízott szerint nem szimplán kórház lesz, hanem ennél sokkal több. – Nyugat-Európában a legtöbb újonnan épült kórház egyfajta egészségplázaként is üzemel. Ez azt jelenti, hogy minden olyan szolgáltatást elérhetővé teszünk a betegeknek és hozzátartozóiknak, amelyet a mindennapjaikban is igénybe vesznek – fejtette ki Bedros J. Róbert. Ily módon annak ellenére, hogy a gyógyulásuk alatt kiragadják a betegeket a megszokott környezetükből, továbbra is élvezhetik a megszokott feltételeket.
A köznyelvben máris „szuperkórházként” elhíresült intézmény a tervek szerint valóban szuper lesz: high-tech műszerekkel és orvostechnikai berendezésekkel, robotsebészeti műtővel, a legkorszerűbb eljárások alkalmazásával segítik majd a gyógyulást.

A Dél-Budai Centrumkórház építésével természetesen a közlekedési infrastruktúrát is erősíteni kell. A felszíni tömegközlekedés fejlesztése elkerülhetetlen, de Újbuda önkormányzatának továbbra is eltökélt szándéka, hogy a 4-es metró is elérje a jövőben az új intézményt. A 4-es metró tíz állomása egyébként az elmúlt hetekben rendkívül rangos elismerést kapott, amikor a Royal Institute of British Architects 2018-as nemzetközi pályázatán az első húsz helyezett közé került. A díjról részletesen beszámolunk lapunk következő számában.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.