Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

21. századi oktatás – okostantermek a kerületben

Újbuda   |   2018, február 14 - 14:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt években kerületünkben hét általános iskola gazdagodott okostantermekkel, amelyekben a diákok a legmodernebb eszközökkel készülhetnek fel a 21. század kihívásaira.

A digitális korban nélkülözhetetlen a digitális nevelés, fontos, hogy a tanulók ne csak szórakozásra, időtöltésre használják az informatikai eszközöket, hanem azok munkaeszközként is beépüljenek a mindennapi életükbe. Ezt a folyamatot segítik elő az intelligens tantermek, amelyek közül az elsőt már 2014-ben átadták Újbudán, mégpedig a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban. Azóta további hat ilyen terem követte az „első fecskét”. Rendelkezik már okostanteremmel a József Attila Gimnázium, a Teleki Blanka Általános iskola, a Domokos Pál Péter Általános Iskola, a Kelenvölgyi Általános Iskola, az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola, valamint az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola is. Újbuda Önkormányzata továbbra is elkötelezetten folytatja a SmartSchool programot, így a fejlesztések idén sem állnak meg.

Egy nagyjából 12 millió forintból megvalósítható okostanterem felszerelése jellemzően a következő elemekből tevődik össze: egy nagy méretű érintőképernyős kijelző, az azt vezérlő számítógép, a tanári notebook, az osztály létszámától függően 35–40 tablet, valamint a biztonságos tárolásukra és feltöltésükre szolgáló szekrény, a teremben zárt WiFi-hálózatot biztosító router. Az intelligens tanterem szerves részét képezik a tananyagok egy részét adó szoftverek, továbbá az oktatási keretrendszer is. Utóbbi egy úgynevezett „tanulói előrehaladást követő” rendszer, amely képes feladatokat küldeni a diákok táblagépeire, valamint a tanulók által adott válaszokat is ki tudja értékelni.

A rendszer kiépítése és a tartalomfejlesztés mellett az önkormányzat a projekt követésére, azaz a pedagógusok továbbképzésére is odafigyel. A kerület tanárai egyrészt megtanulják alkalmazni munkájukban a smartmegoldásokat, másrészt az új oktatási anyagok előállítását. Az okostantermek használata révén olyan új web2-es tartalmak születnek, amelyek a Nemzeti Alaptanterv tartalmával is összeegyeztethetők.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.