Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

21. századi oktatás – okostantermek a kerületben

Újbuda   |   2018, február 14 - 14:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt években kerületünkben hét általános iskola gazdagodott okostantermekkel, amelyekben a diákok a legmodernebb eszközökkel készülhetnek fel a 21. század kihívásaira.

A digitális korban nélkülözhetetlen a digitális nevelés, fontos, hogy a tanulók ne csak szórakozásra, időtöltésre használják az informatikai eszközöket, hanem azok munkaeszközként is beépüljenek a mindennapi életükbe. Ezt a folyamatot segítik elő az intelligens tantermek, amelyek közül az elsőt már 2014-ben átadták Újbudán, mégpedig a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban. Azóta további hat ilyen terem követte az „első fecskét”. Rendelkezik már okostanteremmel a József Attila Gimnázium, a Teleki Blanka Általános iskola, a Domokos Pál Péter Általános Iskola, a Kelenvölgyi Általános Iskola, az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola, valamint az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola is. Újbuda Önkormányzata továbbra is elkötelezetten folytatja a SmartSchool programot, így a fejlesztések idén sem állnak meg.

Egy nagyjából 12 millió forintból megvalósítható okostanterem felszerelése jellemzően a következő elemekből tevődik össze: egy nagy méretű érintőképernyős kijelző, az azt vezérlő számítógép, a tanári notebook, az osztály létszámától függően 35–40 tablet, valamint a biztonságos tárolásukra és feltöltésükre szolgáló szekrény, a teremben zárt WiFi-hálózatot biztosító router. Az intelligens tanterem szerves részét képezik a tananyagok egy részét adó szoftverek, továbbá az oktatási keretrendszer is. Utóbbi egy úgynevezett „tanulói előrehaladást követő” rendszer, amely képes feladatokat küldeni a diákok táblagépeire, valamint a tanulók által adott válaszokat is ki tudja értékelni.

A rendszer kiépítése és a tartalomfejlesztés mellett az önkormányzat a projekt követésére, azaz a pedagógusok továbbképzésére is odafigyel. A kerület tanárai egyrészt megtanulják alkalmazni munkájukban a smartmegoldásokat, másrészt az új oktatási anyagok előállítását. Az okostantermek használata révén olyan új web2-es tartalmak születnek, amelyek a Nemzeti Alaptanterv tartalmával is összeegyeztethetők.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.