Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

90 éves lett Somos László

Újbuda   |   2017, március 30 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

A napokban ünnepelte 90. születésnapját a kerületben élő, 1927-ben született, jelenleg már nyugállományban lévő ezredes, Somos László. A Simicskó István honvédelmi miniszter által aláírt emléklapot – egy ajándékkosárral együtt – március 29-én adták át az ünnepeltnek.

Somos Lászlót nagymamája nevelte fel, aki nagy hangsúlyt fektetett unokája taníttatására. A nyugállományú katonatiszt neki köszönhette, hogy a második világháború borzalmai ellenére is elvégezte a középiskolát, majd 1946-ban letette az érettségi vizsgát. De hiába volt a kezében az okirat, az elhelyezkedés nem ment egyszerűen. Végül 1947-ben jelentkezett a tiszti iskola felhívására, és sikeresen elvégezte a meghirdetett képzést. Ezt követően ő oktatta a Kossuth Akadémia tanulóit harcászati és törzsszolgálati ismeretekre. 1982-ben, 55 évesen vonult nyugdíjba, a Honvédelmi Minisztérium vezérkari titkárságvezetőjeként. Szerencsésnek érzi magát amiért nem kellett vidéken szolgálatot teljesítenie és szinte egész életét Budapesten tölthette. Elmondása szerint így könnyebb volt családi életet élnie, mint a legtöbb bajtársának. Feleségével 1953-ban kötötték össze életüket és egy gyermekkel ajándékozták meg egymást. Neje nyolc évvel ezelőtt bekövetkezett halála óta lányával egy háztartásban éli mindennapjait gazdagréti otthonukban. Szívesen beszél a katonai életről, és ha teheti elmegy a klubnapokra. Soha, egy napra sem hagyja ki a hosszú sétákat, szabadidejét keresztrejtvény fejtéssel tölti.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.