Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 27. szombat, Ákos, Bátor

A Föld Napját ünnepelte a kerület

Újbuda   |   2014, április 28 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Minden lehetséges eszközzel meg kell védeni bolygónkat - hívta fel a figyelmet az önkormányzat és az Újbudai Pedagógiai Intézet közös rendezvénye. A Föld napja alkalmából tartott egész napos eseményen környezettudatos viselkedésre nevelő, játékos programok voltak. A rendezvény egyszerre több helyszínen zajlott.

Április 22-én világszerte a Föld napját ünnepelték. Ezen a napon mindenhol arra figyelmeztettek, hogy a bolygó sérülékeny, amit ezért óvni kell. A napot 175 országban ünneplik, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A kezdeményezéshez Újbuda önkormányzata is évről-évre csatlakozik, ezúttal április 25-én ünnepelt.

Az önkormányzat régóta zöld elvek mentén vezeti a kerületet; a faültetések is a zöld területek arányának növekedését bizonyítják - mondta Hoffmann Tamás polgármester a megnyitón. Beszélt a környezetvédelmi koncepció parkfelújítási programjáról, ami a kerület közterületeit és iskolák, óvodák, bölcsődék kertjeit egyaránt érinti. Az önkormányzat az oktatási programokat is támogatja, aminek eredményeként évről-évre bővül a környezettudatos ökoiskolák száma. A kerület vezetője szerint Újbuda az elmúlt években sokat tett az alternatív energiahasználat, a szelektív hulladékgyűjtés és a kerti komposztálás népszerűsítéséért is.

A kerületi Földnapi programok központja idén is a Feneketlen-tó volt, de a Polgármesteri Hivatal épületében, a Bocskai István Általános Iskolában, a Gellérthegyen és a Bikás Parkban is voltak foglalkozások.

Már kora reggel általános és középiskolások tornáztak együtt a Budai Parkszínpad előtt, majd természetismereti és környezetvédelmi vetélkedőkön vettek részt. A tó körüli állomásokon, a 15-20 fős csapatokba szerveződő általános iskolások, próbatételeken bizonyíthatták az állat és növényvilágról, valamint a környezetvédelemről szerzett tapasztalataikat. Volt ahol madárfajokat azonosítottak, volt ahol vízminőséget mértek, de az energiatudatos viselkedés alapszabályairól is beszámoltak.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkigazgatóság munkatársai természetismereti bemutatókat tartottak, és játékos feladatokon keresztül ismertették meg a diákokkal a Sas-hegy természeti értékeit. Kisebb gyerekek pónin lovagolhattak, illetve kisállatokat simogathattak.

Délután a Polgármesteri Hivatal nagytermében került sor a Föld Napja alkalmából meghirdetett rajzpályázat díjkiosztó ünnepségére, az alkotásokból kiállítás látható a testületi teremben.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A Magyar Parasport Napját ünnepeltük  
 

Február 22-én ünnepeljük 2017 óta a Magyar Parasport Napját. 1970. február 22-én, ugyanis ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.