Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 9. csütörtök, Erhard

A gyász és az emlékezés hatotta át az egyházi vezetők találkozóját

Újbuda   |   2017, január 26 - 13:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hoffmann Tamás, polgármester meghívására minden évben összegyűlnek a kerületi egyházi vezetők azzal a céllal, hogy átbeszéljék terveiket, ápolják és építsék egyházi kapcsolataikat. Az idei eseményt beárnyékolták a közelmúlt veszteségei, így a szokásos vidám hangulat helyét a megemlékezés percei hatották át.

Az eseményt Szederkényi Károly plébános nyitotta meg, és a közelmúltban elhunyt Placid atyáról mesélt. Felelevenítette utolsó találkozásuk emlékét, amikor együtt ünnepelték századik születésnapját és ahol élete történetét egyetlen mondatban foglalta össze az atya: "Egész életemben nem tettem nagy dolgokat. Talán csak egyet. Mindvégig hű maradtam a magyarságomhoz." Az egybegyűltek egy perces néma csenddel adóztak Placid atya és a közelmúltban buszbalesetben életüket vesztett fiatalok emléke előtt.

Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, azért van szükség az egyházi vezetők áldozatos munkájára, mert minden közösség alapja lelki értelemben a történelmi egyházakon nyugszik, minden civilizáció, minden kisebb és nagyobb közösség a hitre épül. - Hit nélkül nem sokat ér a lelki lét. Akkor tudunk nagy célokat megfogalmazni és elérni, ha hiszünk és ebben nagy segítségünkre vannak az egyházi vezetők – mondta. Szerinte a mai korban különösen fontos megélni és megerősíteni a hitet, mivel – úgy véli - látni annak következményeit, ha más civilizáció, más erős hitű közösség érkezik Európába. - Hiba volna elhagyni a zsidó, vagy keresztény hitet, mert az könnyen Európa pusztulásához vezetne - állítja.

A miniszter felhívta a figyelmet a Reformáció emlékéve kapcsán az 500 évvel ezelőtti és a napjaink történelme közötti párhuzamra is. Úgy látja, a XVI. században a keresztény hit gyengülése vezetett ahhoz, hogy az Oszmán sereg megszállhatta Európát, köztük Magyarországot is. Újbuda országgyűlési képviselője szerint, ha erősebb a vallási összetartozás és a hit, akkor sokkal nagyobb eséllyel küzdjük le napjaink migrációs problémáját.

Az Európai Unió egyik alapítója Robert Schumann gondolatát – miszerint "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz" – hangoztatta Szabolcs Attila országgyűlési képviselő. Egyben felhívta a figyelmet a közösségek, családok széthullásának lehetséges veszélyeire, majd megköszönte az egyházak e folyamatok megfordításáért végzett munkáját.

A házigazda Hoffmann Tamás polgármester Placid atyát méltatva kiemelte: távozása nagy veszteség az emberiség számára, ám különösen az újbudaiak fogják érezni hiányát. Úgy véli halálával nemcsak a kerület díszpolgára ment el, hanem egy életet és derűt sugárzó példakép is elveszett. A polgármester úgy véli, Újbuda a béke szigete, a fővároshoz és az ország más részeihez képest szerencsés helyzetben van, „amit meg kell becsülni”. Szerinte fontos, hogy megerősödjenek az erőt és összetartozást eredményező helyi kisközösségek, mivel általuk gazdagodik Újbuda közösségi élete is. Úgy véli e közösségi lét megteremtésében és fejlődésében fontos szerepet kapnak a történelmi egyházaknak, ezért is igyekszik a kerület minél több támogatást nyújtani számukra.

Az eseményen részt vett Hafenscher Károly evangélikus lelkész, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa is, és ismertette az emlékév legfontosabb elemeit. Úgy látja, a reformáció üzenete és eszmeisége ismét aktuális, hiszen a protestantizmus nem csak 500 éve, hanem most is képes megújulást hozni. Szerinte fontos, hogy a történelmi egyházak ne azt nézzék, mi különbözteti meg őket egymástól, hanem mi bennük a közös. Az emlékbizottság célja, hogy összefogásra buzdítsa a történelmi egyházakat, és ezért számos ökumenikus rendezvény vár a hívőkre 2017-ben.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Napi online mozgáskampányt indított a Magyar Diáksport Szövetség  

Élsportolókat, közéleti személyiségeket, influenszereket, testnevelőket, edzőket és egyetemi hallgatókat fog össze a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) április elején induló kampánya, amely a koronavírus által okozott extrém helyzetre igyekszik hatékonyan reagálni. A program részeként az MDSZ saját közösségi médiacsatornáin napi rendszerességű edzéseket, otthoni környezetben végzett sportolással kapcsolatos ötleteket és inspiráló videókat, posztokat tesz közzé, amellyel motiválni szeretné a fiatalokat a mindennapi 60 perces testmozgás megvalósítására. A kampányt az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatja.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.