Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 9. kedd, Franciska, Fanni

A Hadikba költözött a Grund

Újbuda   |   2018, október 2 - 11:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

A nyári szünet után újraindult Hadik Brunch – Művészet Reggelire rendezvénysorozat, amelynek első vendégei A Pál utcai fiúk musical főszereplője Vecsei H. Miklós ’Hasi’ és Grecsó Krisztián voltak.

Molnár Ferenc klasszikusát Grecsó Krisztián írta a Vígszínház színpadára, a darab főszerepét Vecsei H. Miklós (Hasi) játssza. A két meghívott a nyári szünet után újraindult Hadik Brunch vendégeiként beszéltek a könyvről, a színházról, az előadás sikeréről. - A grundélmény és a mai, mobilozó gyermekek szeretetérzése ugyan nem változott, de a közösség mást jelent a fiatalabb és mást az idősebb generációnak - magyarázta a színész. Vecsei H. Miklós hozzátette, mindenkinek megvan a maga grundja, de kérdés, hogy mit tud azzal kezdeni.
Grecsó Krisztián saját gyermekkori olvasmányélményét idézte fel a közönség előtt. Elmondta, hogy számára „törvényen kívüli” volt, hogy egy ilyen könyvben, mint A pál utcai fiúkban, meghal a főhős.

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodás és közbeszéd része lett a grund, "amely a miénk", ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindenki emlékezhet az einstandra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon és Nemecsekre, aki feláldozta magát. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra-és újra felfedez magának.

Marton László rendező teremtette meg a Vígszínházban azt a fiatalokat is megszólító, magyar zeneszerzőknek teret adó és új zenés műveket bemutató hagyományt, amelynek újabb kiemelkedő állomása A Pál utcai fiúk.
Jobb helyet nem is találhattak volna az irodalmi, művészeti beszélgetésnek, mint a Hadik Kávéház. Az 1920-as években fénykorát élő Hadikba olyan törzsvendégek jártak, akik legendássá tették a helyszínt. Ide járt és itt alkotott mások mellett Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond és Karinthy Frigyes is, akinek asztala a kávéház legnevesebb szeglete volt, „hivatalos időben” itt fogadta vendégeit, sőt, állítólag otthoni telefonját is átirányította a Hadikéra. A kultikus helyre szórakozni és alkotni jártak a legnagyobbak, itt készült például a Tanár úr kérem Karinthy tollából. Az októberi Hadik Brunch vendége Nemes Jeles László Oscar-díjas filmrendező lesz.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Négyszer annyi a fertőzött Budapesten, mint két hónapja  

Budapest vezetése szerint a valódi megoldást a tömeges oltás jelenti – hangsúlyozta közleményében a Fővárosi Önkormányzat azt követően, hogy a legutóbbi tesztelés a fertőzöttségi helyzet jelentős romlását mutatta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.