Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. hétfő, Taksony

A képviselő szerint... - Németh Gyöngyvér

Újbuda   |   2020, július 6 - 09:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Méltatlan állapotban van a Citadella - Németh Gyöngyvér véleménye.

Mi a Citadella? Egy Budapest fölé tornyosuló erőd, amit Haynau építtetett a szabadságharc leverése után. Ma már műemlék. A világörökség része. Turistalátványosság. Budapest egyik jelképe. Helyi kutyasétáltatók, első randevúsok, a fővárosba látogatók találkozási pontja. Nyáresték kedvelt célpontja. Évekkel ezelőtt még pezsgő életű vendéglátóhely. Ma üres és elhanyagolt.
Ahányan vagyunk, annyiféle kép él bennünk a Gellért-hegy tetején magasodó épületről. Abban mindannyian egyetértünk, hogy fővárosunk egyik ikonikus helyszíne jelenleg hihetetlenül méltatlan állapotban van. Az elmúlt években senki nem foglalkozott sem az épülettel, sem annak környezetével. A növényzet elhanyagolt, az építmény omladozik, a környék tele van szeméttel, a turistabuszok korábbi tömegétől pedig levegőt sem lehetett kapni.
Remélhetjük, hogy hamarosan ez meg fog változni. A kormány a Citadellát nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá tette, ami ideális esetben meggyorsíthatja, megkönnyítheti a fejlesztések folyamatát. Én, a körzet képviselője viszont kicsit aggódom. Ez a státusz azt jelenti, hogy az ország vezetésének nem kell kikérnie a fővárosi, az újbudai emberek véleményét. Hiszem és őszintén remélem, hogy ettől függetlenül lesz lehetősége a környéken lakók észrevételeit, igényeit becsatornázni. Hiszen a Citadella nem csak Magyarország és Budapest szimbóluma, hanem az újbudai lakók életének szerves része.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zajmérés tehet pontot a reptér ügy végére

A Budaörsi repülőtéren közel 100 éve szállnak fel és le a repülőgépek, de a működése csak az elmúlt években kezdte zavarni a környékbelieket. Egy magáncég ugyanis sportrepülőgép oktatást indított, aminek eredményeként a közeli lakóparkokban minden hétvégén úgy érzik, akaratukon kívül egy repülőnap kellős közepébe csöppentek. A megnövekedett zajterhelés miatti panaszokkal a zsebében Molnár Gyula országgyűlési képviselő egészen Palkovics miniszterig ment, hogy orvosolja a problémát.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.