Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. csütörtök, Előd

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Újbudán

Újbuda   |   2017, február 24 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kommunizmus áldozataira emlékeztek február 24-én az önkormányzat dísztermében. Az esemény több vendége túlélte és emlékszik még az 1956 előtti és utáni diktatúrára.

Molnár László alpolgármester a közelmúltban elhunyt Placid atya történetét elevenítette fel a kommunizmus áldozataira emlékezve. Placid atya 10 évet töltött munkatáborban a Gulagon, örök optimizmusa és mély hite azonban mindig kisegítette és élete végéig elkísérte. - Bár az atya már nincs köreinkben, mégis fontos, hogy a kommunista diktatúra még élő áldozatai időről időre felelevenítsék, hogy milyen borzalmak történtek Magyarországon. A most felnövő gyerekek még nagyszüleiktől hallhatják a történeteket, a következő generáció azonban már csak könyvekből tanulhat a magyar történelem e szakaszáról – mondta.

A megemlékezés egyik résztvevőjét, Lucza Bélát a Budapestre betörő és a katonai hatalmat ismét magukhoz ragadó szovjetek kínozták meg az ’56-os forradalom és szabadságharc utolsó napjaiban. Ekkor nemcsak látását vesztette el, hanem több lövést is kapott karjába és tüdejébe, de végül életben maradt. Saját bevallása szerint „sikerült visszatérnie a halálból”.

Nem csak a túlélőknek vannak emlékeik, hanem későbbi generációk családtagjai is tudnak azokról a borzalmas körülményekről, ahogy a kommunista diktatúra éveiben éltek, túléltek az embereknek. Csernus László önkormányzati képviselő két családtagja történetét is felelevenítette.

Az országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja legyen. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjetek jogellenesen, képviselői mentelmi joga ellenére Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát kommunista ellenes kiállása miatt. Ezt követően a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban: először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. 1956. január 18-án a BM Budapesti Központi Börtönébe vitték, majd néhány hónappal később hazaengedték családjához. Kovács Béla 1959. június 21-én halt meg.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

NEGYEDÓRA: Bakó Eszter iskolapszichológus a tanévkezdésről (2020.08.27.)

A családok számára mindig nehéz időszak a szeptemberi tanévkezdés. Különösen ebben az évben jár majd sok bonyodalommal a gyermekeket újra az iskolába küldeni, hiszen március óta nem tanultak ott. A COVID-19 járványnak pedig még nincs vége, elképzelhető hogy újra megszakad a tanév. Sokakban ezért is fogalmazódnak meg aggodalmak az új tanév kezdetén. Segítségül Bakó Eszter pszichológust hívtuk, aki az elmúlt pandémiás időszak iskolai tapasztalatait összegezve segít felkészülni a rendhagyónak nem nevezhető iskolakezdésre.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.