Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 5. péntek, Fatime

A mérnökképzés kihívásairól szólt CESAER konferenciaa BME-n

Újbuda   |   2017, november 8 - 16:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A leuveni központú CESAER a meghatározó európai műszaki- és tudományegyetemek nemzetközi szervezete, az Európai Kutatási Térség (ERA) elismert érdekvédelmi szövetsége. Jelenleg 26 ország 54 intézménye, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is szerepel a tagjai között, foglalkozik felsőoktatási, képzési, kutatási és innovációs témákkal. A szervezet budapesti közgyűlésén csaknem 200-an vettek részt a Műegyetemen.

Soha nem tapasztalt érdeklődés mellett rendezték meg Budapesten a nemzetközi felsőoktatási szervezet, a CESAER idei közgyűlését és az ahhoz kapcsolódó konferenciát. Az esemény helyszínét és technikai hátterét a BME biztosította, míg a sokszínű programot az egyetem témajavaslata alapján a szövetség állította össze. László Krisztina, a BME nemzetközi rektorhelyettese úgy vélte, a rendezvény sikerének titka a BME presztízsében és Budapest vonzerejében keresendő. Az intézmény az 1990-ben alakult CESAER egyetlen magyarországi tagjaként 2000-ben csatlakozott a szövetséghez.

Bár az európai felsőoktatási mérnökképzés struktúrája, és az oktatási módszerek országonként eltérőek, Németország kivételével a kontinensen mindenhol csökkent a természettudományok iránt érdeklődő diákok száma. Ezért az idei közgyűlés középpontjában a természettudományos és mérnöki, az úgynevezett STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) tárgyak oktatása állt. A csökkenő népszerűség okai összetettek, amint ez a CESAER rendezvényén is körvonalazódott. Fókuszba került az is, hogy miként lehet vonzóvá tenni ezeket a tantárgyakat a középiskolás illetve a még fiatalabb korosztály számára.

Az eseményen Józsa János, a Műegyetem rektora a BME, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a hazai, míg Navracsics Tibor, az Európai Bizottság (EB) kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa európai perspektívában mutatott rá, hogy mennyire nélkülözhetetlen a jól megalapozott természettudományos oktatás a 21. század kihívásainak proaktívan megfelelő mérnökképzéséhez. Françoise Chombar vezérigazgató pedig a saját maga által „felnevelt” MELEXIS mikroelektronikai vállalat példáján keresztül vázolta a mérnökökre váró társadalmi elvárást és az ezzel járó növekvő feladatokat és felelősséget. A BME részéről a rendezvényen jelen volt még Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, és az összes kar egy-egy képviselője.

László Krisztina rektorhelyettes szerint CESAER tevékenysége több szinten zajlik. Az évenkénti, a mostani budapestihez hasonló közgyűlések közti időben a szövetség profiljába vágó konferenciákat is szerveznek, de az igazi évközi munka az egyetemek képviselőiből alakult munkacsoportokban zajlik. Ezek az önkéntes részvételen alapuló úgynevezett task force-ok általában két éves programokban foglalkoznak egy-egy, a CESAER tagegyetemeinek közös érdeklődésére számot tartó témával.

A budapesti közgyűlésén a CESAER új elnököt választott. 2018. január 1-től Karel Luybent, a Delft University Rector Magnificusát Sir Jim McDonald, a glasgow-i University of Strathclyde principálisa váltja az elnöki székben.

Ha a Műegyetem aktív résztvevője akar maradni a nemzetközi minőségi felsőoktatásnak, figyelnie kell az új irányokat, érdemes részt vennünk ezeknek a munkacsoportoknak a tevékenységében – hangsúlyozta a nemzetközi rektorhelyettes. - Jelenleg két munkacsoportban veszünk részt. Az egyik a nemzetközi ranglistákkal, a másik a mérnökoktatás kérdéseivel foglalkozik. Előbbibe a gépészmérnöki, utóbbiba az építőmérnöki karból delegáltunk egy-egy résztvevőt. Ez azért is fontos, mert el tudják mondani a műegyetemi tapasztalatokat, képviselik a BME álláspontját, ugyanakkor hazahozzák a többiek gyakorlatát, az egyeztetéseken megfogalmazott véleményeket, szemléletet. Kihasználva a hazai szervezés előnyeit, több munkacsoportba küldtünk megfigyelőket, remélve, hogy újabb task force-ok munkájába tudunk aktívan bekapcsolódni. A CESAER-munkacsoportokban szerzett tapasztalatokat szeretnénk rendszeresen és minél szélesebb körben megismertetni a BME oktatói-kutatói közösségével, számítva az egyetemi honlapra is – mondta.

Fotó: bme.hu

László Krisztina beszámolt arról, hogy a CESAER utat keres a jövő mérnökei felé, ezért igyekszik a „saját” nyelvükön megszólítani a középiskolásokat. Az előző év attrakciója volt egy steAAAm it! elnevezésű videoklip-sorozat elkészítése, bemutatandó a mérnöki pálya érdekességét, sokféleségét, a társadalommal szembeni felelősségét. Az akkor még 51 tagegyetem mindegyike készített egy 1-1,5 perces klipet, amelyek egyenként, hetente kerültek nyilvánosságra. A BME klipje a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszéken, Kiss Rita professzor irányításával készült.

A CESAER elnökségéből álló zsűri, amely a CESAER BEST nemzetközi hallgatói szervezetből kért fel hallgatói tagot, végül a finnországi Aalto University videoklipjének ítélte az 5000 eurós díjat.

A BME jövőbeni elképzeléseiről László Krisztina úgy fogalmazott: „Szeretnénk, ha a Műegyetem visszakerülne a szövetség vezető testületébe, az ún. Board-ba. A belső maghoz tartozásunk jelentősen növelné nemcsak a BME, de az egész régió lobbierejét.”

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.