Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

A pedagógiában is követni kell a kor változásait

Újbuda   |   2018, március 8 - 13:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Utak a jövőbe címmel rendezett Pedagógiai Napokat idén az Újbudai Pedagógiai Iroda (UPI). A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében tartott rendezvény fókuszába a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek és tanulók nevelése, oktatása került.

Minden gyerek egyéni figyelmet igényel, hiszen ahányan vannak, annyi félék – mutatott rá Gyurcsó Gyuláné, az UPI vezetője a pedagógiai napokon. A rendezvény előadói ahhoz kívántak segítséget nyújtani, miként válhatnak a gyerekek sikeres felnőttekké.
Simicskó István országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: nemcsak a gyerekeknek, hanem a tanároknak is folyton alkalmazkodniuk kell a változásokhoz, képesnek kell lenniük új tudásterületek, kompetenciák, készségek elsajátítására. A jó tanár felkelti a diákok tudásvágyát is, így tudja őket inspirálni – tette hozzá. A rendezvény másik fővédnöke, Hoffmann Tamás polgármester kifejtette: az önkormányzat feladata az, hogy megteremtse azokat a körülményeket, amelyek között a pedagógusok a szakmára tudnak koncentrálni.
A kerületi pedagógusok előadásaikban beszámoltak arról, hogy az utóbbi időben - különösen a kompetenciamérések tükrében – még nagyobb hangsúly kerül a nevelésben az egyéni fejlesztésre, a differenciálásra. Fontos megtalálni azokat a területeket, amelyeket az egyes gyerekeknél fejleszteni kell. Ehhez képzett szakemberekre van szükség, a pedagógusok mellett gyógypedagógusokra, logopédusokra, tehetséggondozó tanárokra is. Régen is volt differenciálás – emelték ki –, de a mai digitalizált világban több a probléma a gyerekek figyelmével: a szöveggel szemben előtérbe került a képi megfogalmazás. A pedagógusoknak erre reagálniuk kell, használniuk kell az információs eszközöket, a digitális tananyagokat. Ezt szolgálja az is, hogy – mint a polgármester emlékeztetett rá - idén legalább négy okostantermet kíván átadni Újbudán az önkormányzat.

A Pedagógia Napok keretében a kerületi tanulmányi versenyek díjátadójára is sor került az UPI szervezésében. Az egyéni- és kórus énekverseny, a rajz- és a kémia versenyek, 5-8. évfolyamos különdíjasai és legjobbjai vehettek át okleveleket és könyvjutalmakat Farkas Krisztina képviselőtől, a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

Újbuda
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.