Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 28. csütörtök, Károly, Karola

A szigorúan titkos Márai Sándor

Újbuda   |   2019, május 9 - 14:50Nyomtatóbarát változatSend by email

Szigorúan titkos címmel tartott előadást Márai Sándor munkásságáról Szigethy Gábor irodalomtörténész. A Kossuth-díjas előadó a Karinthy Frigyes út 9-ben osztott meg az íróról olyan kevésbé ismert tényeket, amelyek összefüggtek Márai emigrációban töltött életével, és azzal az időszakkal, amikor művei tiltólistán voltak Magyarországon.

Szigethy Gábor szándéka, hogy a magyar irodalomtörténet megfelelően kezelje Márai Sándor életművét. Szerinte a betiltott író, a nem olvasható szerző, majd a rendszerváltást követően túldimenzionált író kategóriák mind ártottak Márai megítélésének, ahogy kultusza is sokszor félreviszi az olvasókat, elemzőket. Úgy véli, még néhány évtizednek el kell telnie ahhoz, hogy valódi helyére kerüljön Márai a magyar irodalomban.

A nagyközönség számára is élvezetes előadásairól ismert Szigethy szakterülete a 19. századi irodalom, egyetemi tanárként is főként a reformkor szerzőivel foglalkozott. Jelentős még színháztörténeti munkássága is: feleségével, Gábor Júliával, Ruttkai Éva és Gábor Miklós színművészek lányával közösen gondozzák a szülők szellemi örökségét és Latinovits Zoltán munkásságát.

D. B. S.