Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. hétfő, Vencel

A Teleki suliban jártak a múzeumok

Újbuda   |   2018, április 26 - 13:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola fennállásának 50. évfordulójához kapcsolódóan rendezték meg a Teleki Napokat április 23-25. között. A zárónapra ért utolsó helyszínére, a Bikszádi úti intézménybe a látványos múzeumpedagógiai roadshow, a Mozaik Múzeumtúra iskolai programsorozata.

A 2017-2018-as tanévben az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola volt az utolsó helyszíne a Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programjának. A látványos múzeumpedagógiai roadshow keretében hangszerbemutatót, VR-szemüveges bemutatót, alaki kiképzést, valamint az iskolai tananyaghoz kapcsolódó interaktív foglalkozásokat tartottak múzeumpedagógusok irányításával. Az eddig 4000 diákhoz eljutó roadshow magyarországi és határon túli magyar iskolákban népszerűsíti a magyar kultúrát, a magyar múzeumok tárlatait, szolgáltatásait.

Valamennyi helyszínt érintő vetélkedő tette még izgalmasabbá a Teleki Napok záró rendezvényét. A régészet kedvelői a Természettudományi Múzeum Dr. Csont foglalkozásán, a katonai pálya vagy a hagyományőrzés iránt érdeklődők a Pákozdi Emlékpark alaki kiképzésén vethettek részt. A modern technikák rajongói a Szolnoki RepTár szimulátorainak örülhettek, a Postamúzeum a távközlés történetébe avatta be a tanulókat, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény foglalkozásán a zenerajongók ismerhettek meg több ritka hangszert és azok keletkezésének történetét.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.