Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 6. hétfő, Csaba

A vérellátó is része a Kutatók éjszakájának

Újbuda   |   2014, szeptember 11 - 22:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

Először mutatkozik be az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a Kutatók éjszakáján. A Karolina úti központ programokkal várja a látogatókat szeptember 26-án.

Egy különleges utazás a vér útján címmel kapcsolódik az Országos Vérellátó Szolgálat a tudományos programsorozatba. Az előre "jegyet váltott utasok" két különleges, de nagyon szorosan összekapcsolódó, összesen 10 állomásból álló kiránduláson vehetnek részt, ahol az "utazók" szeme elé tárul a véradás, a vér, a vérkészítmények sokszínű és bonyolult világa. A látogatók olyan fontos munkafázisokba tekinthetnek be és olyanokat próbálhatnak ki, amelyek elengedhetetlenek a véradás megvalósulásához, a vérkészítmények előállításához.

Az utazás egy órát vesz igénybe, amelyre felszállni a "Landsteiner", míg kiszállni a "450 ml" állomáson lehet. Az idegenvezetők a "Vér útján" és a "Véradás útján" vezetik végig a kalandvágyókat. A "Vér-mérő" állomáson megmérhetik saját hemoglobinszintjüket, meghatározhatják vércsoportjukat, de megtekinthetik a vér részekre bontási folyamatát, a vírusteszt-automatákat is, előadást hallhatnak a vércsoportok jelentőségéről.

Éjszakai véradásra is lesz lehetőség, amelyhez személyi igazolványra, eredeti TAJ- és lakcímkártyára van szükség. A programra jelentkezni a Kutatók éjszakája honlapján lehet.

A Kutatók éjszakáját Európa-szerte szeptember utolsó péntekén tartják azzal a céllal, hogy megváltoztassák a kutatókról kialakult általános képet és szórakoztató formában tárják az érdeklődők elé az egyes tudományterületek aktuális eredményeit.

Újbuda

A vérellátó is része a Kutatók éjszakájának

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Határtalanul: a Felvidéken jártak a Domokos Pál Péter iskola diákjai

A Domokos Pál Péter Általános Iskola, a Délbudai Tankerület közreműködésével harmadszor is sikeresen pályázott a HATÁRTALANUL projektre. A program keretében 43 hetedikes diák és tanáraik utaztak a Felvidékre és töltöttek el feledhetetlen napokat 2019. szeptember 24-28. között.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.