Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Ajándék a B32 Galériában

Újbuda   |   2018, december 3 - 15:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

El Kazovszkij az egyik legeredetibb művész volt, festőként, performerként, díszlettervezőként, költőként is hatalmas életművet hagyott maga után. A B32 Galéria és Kultúrtér december 11-én nyíló Ajándék című kiállításán jelentős magángyűjtők kincsei is a nagyérdemű elé kerülnek.

Jelena Jefimova Kazovszkaja, vagy ahogyan a nagyközönség ismeri, El Kazovszkij a Szovjetunióban született 1948-ban, 1964-ben költözött családjával Magyarországra, 1977-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán. Életműve nehezen besorolható, és nem is skatulyázható be. Avantgárd, expresszionista képein nagy romantikus gesztusok, drámai férfi-nő kapcsolatok, színek, terek, méretek, intenzív formák jelennek meg, de a központi téma mindig az önkeresés.
Személyes univerzumában megtalálhatók a harminc éven át űzött ünnepi játékainak kellékei, a Dzsan-panoptikumok monumentális színpadi elemei, valamint különféle gyűjteményei, egyedi punkruhadarabjai és testékszerei is. Imádta a kutyákat, bár neki sosem volt. Művészetének egyik kiemelt szimbóluma, az állatmotívum – amely szárnyas kutyaként vált ismertté – nem más, mint az önarcképe. Állandóan kísérletezett a legkülönbözőbb műfajokkal és technikákkal, de azon kevesek közé tartozott, akik egy lépést sem tettek azért, hogy alkalmazkodjanak az új trendekhez.
El Kazovszkij hatalmas életművet hagyott maga után, a Magyar Nemzeti Galériában 2014-ben A túlélő árnyéka – El Kazovszkij élet/mű című tárlaton több mint 400 alkotása került a közönség elé. A Munkácsy- és Kossuth-díjas művész legutolsó munkáját nagybetegen a Bartók 32 Galériában készítette: a 33 méter hosszú Papírfríz II. addigi életművének esszenciájaként szinte az összes gondolatát, motívumát, szövegét feldolgozta lélekről, életről, halálról, szerelemről, magányról.
A B32-ben decemberben megnyíló Ajándék című kiállításon e munka részletei is megtekinthetők, magángyűjtők kezében lévő kevésbé ismert alkotások mellett. El Kazovszkij munkáihoz ezúttal olyan festők, mint Mednyánszky László, Román György és Farkas István képeit is társították a rendezők, akikre ugyanaz a sajátos lelki magányban megszületett szépségeszmény jellemző, mint őrá, és akiknek az életművét ugyancsak nehéz besorolni.
(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.