Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. vasárnap, Izabella, Dalma

Albertfalván a Kelenvölgy történelméről szóló előadás

Újbuda   |   2018, február 2 - 12:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kelenvölgy 120 éves történelmét feldolgozó előadást január 30-án tartották Albertfalván. Sturdik Miklós helytörténész az Etele Helytörténeti Kör tagjainak is bemutatta annak a negyedszázados gyűjtőmunkának az eredményét, amelyet tavaly már Kelenvölgyben is hallhattak az érdeklődők.

A mai Őrmező, Albertfalva, Rózsavölgy és Kőérberek között fekvő Kelenvölgy területén, a kipusztult budafoki szőlők helyén épült fel az első lakóház 1987-ben. A helytörténészek ezt az időpontot tekintik a városrész születésének, mai nevét 1903-ban kapta. A terület ezt követően dinamikusan fejlődött, majd más dűlőkkel együtt az 1926-ban várossá alakult Budafok IV. kerülete lett. A máig jellemző településkép 1950 tájékán alakult ki; ekkor Kelenföldet Budapesthez csatolták, és a 11. kerület részévé vált.

Az Etele Helytörténeti Kör előadásán Sturdik Miklós erről az időszakról adott áttekintést, az újbudai helytörténészek pedig a városrész szakértőjétől kaptak választ kérdéseikre.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.