Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. csütörtök, Géza

Az alapfeladatokon nem spórolhatunk

Újbuda   |   2021, február 23 - 09:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hintsch György, Újbuda városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármestere online fogadóórán válaszolt a kerületben élők kérdéseire.

Az alpolgármester bevezetőjében elmondta, a kerület idén jóval kevesebb pénzből gazdálkodik, több milliárd forinttal esik vissza a főösszeg a csökkenő adóbevételek, az elvonások, a többletkiadások miatt. Ugyanakkor ebben a nehéz helyzetben sem lehet kérdés, hogy a kötelező feladatokat, közszolgáltatásokat az önkormányzat maradéktalanul teljesíti. „A nehéz körülmények között is azon leszünk, hogy tisztességesen végezzük a dolgunkat ebben az évben is, hogy a kerületiek a lehető legkevesebbet vegyenek észre abból, hogy az önkormányzat milyen nehéz pénzügyi helyzetben van.”

Idén is lesznek felújítások

– Fontos alapelv volt az idei költségvetés elkészítésénél, hogy a városüzemeltetésre legalább ugyanakkora forrás jusson, mint tavaly – mondta Hintsch György. Kiemelten támogatja a kerület az Újbuda Prizma tevékenységét, új gépek, elsősorban takarító- és aszfaltozó gépek vásárlásával és a szakmai állomány bővítésével. Bár a tervezettnél jóval szerényebb anyagi forrást tud fordítani az önkormányzat a parkokra, a közterületek fejlesztésére, azért idén is lesznek kisebb-nagyobb felújítások a parkokban, játszótereken.


Parkolás: könnyebb, online ügyintézés

A kerületben a parkolási rendelet januártól módosult, az ingyenes parkolás időszakában azonban még nincs szükség a március 31-én lejáró parkolási engedélyek megváltására. 2021-től az engedélyek igénylése, kiadása és fizetése online felületen is történik majd, ezzel egyszerűbbé válik az ügyintézés. A következő hetekben szórólapon is tájékozódhatnak az érdeklődők a gépjármű-tulajdonosok teendőiről, illetve a parkolási társaság honlapján, az önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán is olvashatnak majd részletes leírást a parkolási ügyekkel kapcsolatban. A lakossági engedélyek ára és a parkolási díj idén változatlan marad, de fontos változás, hogy mostantól a lakossági engedélyek a többi kerülethez hasonlóan zónákra lesznek kiadva, nem a teljes kerületre lesznek érvényesek.


Új szemetesek, fokozott ellenőrzés

Több észrevétel és kérés érkezett a kerületben lévő szemetesek gyakoribb ürítésére, újak kihelyezésére vonatkozóan, ezekre reagálva az alpolgármester elmondta: január első hetében megkezdődött az új hulladékgyűjtők kihelyezése. Már kihelyeztek 100 új szemetest, mindegyiken – a régiekhez hasonlóan – található egy QR-kód, amelyet a kiürítés után beolvasnak. Ezzel egy térképen tudja követni és ellenőrizni az önkormányzat az ürítés folyamatát.

Visszatérő problémát jelentenek a kerületben a szelektív hulladékszigetek. Hintsch György kiemelte: az FKF feladata az edények ürítése, de környékük rendben tartását az önkormányzat magára vállalta, ez is többmilliós éves plusz kiadás. A szelektív hulladékszigetek környezete ugyanis hétről hétre megtelik illegális szeméttel. Január első két hetében például közel 300 köbméter illegális hulladékot gyűjtöttek be az Újbuda Prizma munkatársai, főként gumiabroncsokat, sittet, háztartási szemetet. Az illegális szemétlerakás megfékezésére a térfigyelő kamerák és új mobil kamerák kihelyezése mellett felügyelők is kiemelten ellenőrzik az érintett területeket – a kameraképek alapján az elmúlt hetekben több feljelentést is sikerült tenni az elkövetők ellen.


Új mobil kamerák Albertfalván

A térfigyelő rendszerrel kapcsolatban az alpolgármester hozzáfűzte, a tavaly elkezdett bővítést szeretné folytatni az önkormányzat, az idei költségvetésben 20 milliós keret van erre, így a már meglévő mobil kamerák mellé újabbak kihelyezését tervezik. Idén Albertfalva területe lesz fókuszban.


Megújuló közterület-felügyelet

Február 1-jétől az újbudai közterület-felügyeletnek új igazgatója van, Kozma Levente. Mint Hintsch György elmondta, az új vezető eltökélt szándéka, hogy jól látható, hatékony, maximálisan a lakosságot támogató és szolgáló felügyelet működjön a kerületben. A közterület-felügyelet a rendőrséggel együttműködve fokozott ellenőrzéseket tart például a budaörsi virágpiac környékén, hogy a közlekedési káoszt és a tilosban parkolást megakadályozzák.


Sasad-Sashegy: közösségi tervezés

A Sasad-Sashegy közlekedésfejlesztési koncepciójához elkészített forgalomtechnikai tervek felkerülnek az ujbuda.hu weboldalra, ott mindenki megtekintheti és észrevételezheti azokat. – A jelenlegi helyzetben lakossági fórumot személyes megjelenéssel nem lehet megtartani, ezért március 9-én online felületen keresztül kérjük ki a lakosság véleményét – tette hozzá az alpolgármester.


Játszóterek: tavaszi megújulás

Az önkormányzat az elmúlt évben kezdte meg mobil illemhelyek kihelyezését számos játszótérre. A hideg időben ezek nem használhatók, ám amint az időjárás engedi, visszahelyezik őket. Március közepére, a tavaszi nagytakarítás idejére, a kerület valamennyi játszótere tisztán, rendben várja a gyerekeket.


Segítség a kisvállalkozásoknak

A kerületben lévő vendéglátóegységek, illetve edzőtermek helyzetével kapcsolatban az alpolgármester kiemelte: az önkormányzat azon dolgozik, hogy a bérleti díj kedvezményén túlmenően minimálisra csökkenthessék e vállalkozások közterület-használati díját erre az évre. – Nekünk is nagyon fontos, hogy a kerületben működő kisvállalkozások életben maradjanak, megtarthassák alkalmazottaikat – mondta Hintsch György alpolgármester, aki a februári online fogadóóra utolsó részében egyéni kérdésekre válaszolt.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Ma van a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja  

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.