Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Az expresszionista találkozása a konstruktivizmussal

Újbuda   |   2019, május 31 - 11:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az én geometriám címmel nyílt meg Koppány Attila festőművész tárlata az Újbuda Galériában május 23-án. A kiállítást Pataki Gábor művészettörténész nyitotta meg.

Koppány Attila kísérletező művész, mostani kiállításának anyaga is a nagy konstruktivista elődök előtt tiszteleg. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett alkotó már fiatalon készített képeket, festményeket, első kiállítása 1968-ban volt. Az elektorgráfia képviselője, az Újbudán működő Magyar Elektrográfiai Társaság tagja, a győri Széchenyi István Egyetem professor emeritusa, aki bár építőmérnöki tudományokra oktatja hallgatóit, sokat tett a művészeti képzés előmozdításáért is.

Az expresszionista festőtől szokatlan geometrikus sorozatban könnyen felfedezhető a művész stílusa, konstruktivista alkotásaiban is művészetének lényegét adja.

Az Újbuda Galériában június 14-ig látható tárlat anyagát első alkalommal állította ki a művész, állítása szerint, régóta tervezte a képciklust és már a gondolkodik annak folytatásán is. Úgy érzi, sikerült megvalósítania azt, amit korábban tervezett. - Most ráéreztem a témára, az ábrázolásmódra, a motívumkészletre - mondta lapunknak. Hozzátette: további ötletekkel tud előállni a geometrikus ábrázolás területén.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.