Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 25. kedd, Pál

Az OSC is gyászolja Szívós Istvánt

Újbuda   |   2019, november 21 - 11:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

November 26-án, a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázót, az OSC hétszeres magyar bajnokát. A sportoló életének 72. évében hunyt el november 10-én.

A 1976-os montreali játékokon aranyérmes válogatott tagja négy olimpián vett részt, és mind a négyszer érmes lett (1972-ben Münchenben ezüst-, 1968-ban Mexikóvárosban és 1980-ban Moszkvában bronzérmet nyert a csapattal). Édesapja, Szívós István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó volt (Helsinki, Melbourne), fia, Szívós Márton világbajnok vízilabdázó. Ő maga tizennyolc esztendősen, 1966-ban mutatkozott be a válogatottban, amelyben 1980-ig összesen 308 alkalommal szerepelt. Az olimpiai bajnoki cím mellett világbajnok és kétszeres Európa-bajnok is volt.
A Semmelweis Orvostudományi Egyetem fogorvosi szakára felvételekor, 1968-ban lett az Orvosegyetem SC (OSC) játékosa. A csapattal összesen hét bajnoki címet (1969–1974, 1978), két kupagyőzelmet (1970, 1974) és két BEK-győzelmet (1973, 1978) ünnepelhetett. Az OB I-ben 327 mérkőzésen játszott az OSC színeiben. Fogorvosi és egyetemi oktatói munkája mellett elvégezte a Testnevelési Főiskola edző szakát, 1983-tól 1990-ig az FTC vízilabdacsapatának edzője volt (két bajnokságot és két Magyar Kupát nyert velük). 1986 és 1990 között az ifjúsági, illetve az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett.
1991-től 1998-ig a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető elnöke volt, ez idő alatt a klub csapatai huszonegy bajnokságot nyertek, a futballcsapat bejutott a Bajnokok Ligájába. 1992-ben beválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségébe, 2002-ben a Központi Sportiskola (KSI) vízilabda-szakosztályának elnöke lett. Háromszor választották meg az év magyar vízilabdázójának (1969, 1970, 1971).
1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott. 1996-ban az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben beválasztották az úszás halhatatlanjai, az International Swimming Hall of Fame tagjai közé, ugyanabban az esztendőben került fel kéznyoma és aláírása a Magyar Sportcsillagok Falára. 2016-ban Papp László Budapest Sportdíjat kapott.
(MTI–ÚS)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda vezetése nem támogatja a Tétényi úti üzletközpont eladását

Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását - derült ki Dr. László Imre újbudai polgármester legutóbbi, civilekkel folytatott nyilvános egyeztetésén. A kerület vezetője szerint a városközpont értékesítésére kiírt pályázatra nem érkezett olyan beadvány, amely összhangban lenne a környékbeliek deklarált elképzeléseivel, ezért a következő testületi ülésen javasolni fogja, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Mivel a romos állapotú üzletközpont felújítása továbbra is fontos cél, Újbuda arra kéri a fővárost, hogy a Kerületi Építési Szabályzat lakossági igényeken alapuló módosításáig ne adja el az ingatlant.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.