Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 9. csütörtök, Lukrécia

Az újbudai Erő Zoltán lett Budapest főépítésze

Újbuda   |   2020, január 24 - 14:42Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerületben élő Erő Zoltán lesz februártól Budapest új főépítésze - derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből.

Erő Zoltán Mártonffy Miklós után lesz Budapest új főépítésze február 1-től. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán (1977-82), valamint a Leuveni Katolikus Egyetem Történeti Városok és Épületek Központjában (1988-89) végezte. Alapítója a Palatium Stúdió Kft-nek és a Kortárs Építészeti Központnak, utóbbinak kurátora is.

A nagy léptékű városfejlesztési és köztérfejlesztési projektek mellett hosszú évek óta foglalkozik történeti terek, épületek, városrészek építészeti revitalizációjával. A 2000-es évek elején Budapest városrehabilitációs programjában dolgozott, részt vett a városfejlesztési koncepció megalkotásában is. 2004 és 2014 között a 4-es metró építész generáltervezőjeként a tervezőhálózat irányításáért, az egységes építészeti koncepcióért felelt. A főváros építészeti arculatát alakító beruházás négy állomásának vezető tervezője. Rendszeresen tart előadásokat, szakfolyóiratokban publikál.

- Megtiszteltetés, hogy Erő Zoltán Budapest új főépítészeként csatlakozik a csapatunkhoz. Tapasztalata, szakmai felkészültsége és kreativitása egyszerre lesz garancia a főváros építészeti értékeinek megóvására és egy bátor, innovatív városépítés megkezdésére." -mondta a kinevezésről Karácsony Gergely főpolgármester.

(Erő Zoltán az Újbuda Tv 2018.06.18-ai Helyi Érték című műsorában nyilatkozott a metróépítéssel kapcsolatban. )