Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. péntek, Előd

Barokk hajók és daliás huszárok

Újbuda   |   2019, május 16 - 13:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szacsvay Varga Ferenc képeinek gyűjtői az Albertfalvi Közösségi Házban találkoztak május 13-án, hogy a Kályha Galériában kiállított saját tulajdonú képeikkel tisztelegjenek a művész emléke előtt. A tárlatot Merza Gábor filmrendező, fotóművész nyitotta meg, az eseményre Farkas Krisztina önkormányzati képviselő is ellátogatott.

Szacsvay Varga Ferenc festőművészt sokan ismerték, mégis keveset tudni róla. Nem emlegették a legnagyobbak között, de gyűjtői, kedvelői szerint kora egyik mestere volt. Az újbudai festő két éve halt meg, képeinek sorsa, hagyatéka nem ismert.

Szacsvay 1946-ban született Budapesten, gyermekkora óta festőnek készült, mégis iparművészként végzett, belsőépítész, bútormíves lett. Dolgozott reklámgrafikusként, díszlettervezőként, rendező-asszisztensként és textilfestőként is. Önálló képzőművésznek 1982-től tekinthető.

- Szerettük a művészetét és a mestert is, aki mindig vidám volt, annak ellenére, hogy sorsa csöppet sem volt könnyű – hangzott el a kiállítás megnyitóján. Rengeteg képet adott el áron alul, így alkotásainak jelentős része valószínűleg magánkézben van – mondta Merza Gábor.

A rendszerváltást követően több képe került az Amerikai Egyesült Államokba kiállításra, amelyek azonban nem jutottak vissza Magyarországra. Az Újbuda újság 2008-ban számolt be arról, hogy a művész segített egy hajléktalannak kitörni a nyomorból. A cikk szerint ez olyannyira sikerült, hogy később ő támogatta a hajléktalanokat és Szacsvay Varga Ferencet is.

Álomvilágot festett, amelynek főszereplői regimentek, katonák, hajók, zenészek, dívák és történelmi hősök voltak. Képei játékosak, szürreálisak, humorosak.

A Barokk hajók és daliás huszárok című gyűjteményes kiállítás Szacsvay Varga Ferenc hagyatékára irányítja a figyelmet, a szervezők hiteles információkat várnak az alkotó életéről, munkáiról. A tárlat június 7-éig látható a Kályha Galériában.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.