Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

Barokk hajók és daliás huszárok

Újbuda   |   2019, május 16 - 13:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szacsvay Varga Ferenc képeinek gyűjtői az Albertfalvi Közösségi Házban találkoztak május 13-án, hogy a Kályha Galériában kiállított saját tulajdonú képeikkel tisztelegjenek a művész emléke előtt. A tárlatot Merza Gábor filmrendező, fotóművész nyitotta meg, az eseményre Farkas Krisztina önkormányzati képviselő is ellátogatott.

Szacsvay Varga Ferenc festőművészt sokan ismerték, mégis keveset tudni róla. Nem emlegették a legnagyobbak között, de gyűjtői, kedvelői szerint kora egyik mestere volt. Az újbudai festő két éve halt meg, képeinek sorsa, hagyatéka nem ismert.

Szacsvay 1946-ban született Budapesten, gyermekkora óta festőnek készült, mégis iparművészként végzett, belsőépítész, bútormíves lett. Dolgozott reklámgrafikusként, díszlettervezőként, rendező-asszisztensként és textilfestőként is. Önálló képzőművésznek 1982-től tekinthető.

- Szerettük a művészetét és a mestert is, aki mindig vidám volt, annak ellenére, hogy sorsa csöppet sem volt könnyű – hangzott el a kiállítás megnyitóján. Rengeteg képet adott el áron alul, így alkotásainak jelentős része valószínűleg magánkézben van – mondta Merza Gábor.

A rendszerváltást követően több képe került az Amerikai Egyesült Államokba kiállításra, amelyek azonban nem jutottak vissza Magyarországra. Az Újbuda újság 2008-ban számolt be arról, hogy a művész segített egy hajléktalannak kitörni a nyomorból. A cikk szerint ez olyannyira sikerült, hogy később ő támogatta a hajléktalanokat és Szacsvay Varga Ferencet is.

Álomvilágot festett, amelynek főszereplői regimentek, katonák, hajók, zenészek, dívák és történelmi hősök voltak. Képei játékosak, szürreálisak, humorosak.

A Barokk hajók és daliás huszárok című gyűjteményes kiállítás Szacsvay Varga Ferenc hagyatékára irányítja a figyelmet, a szervezők hiteles információkat várnak az alkotó életéről, munkáiról. A tárlat június 7-éig látható a Kályha Galériában.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.