Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 15. vasárnap, Enikő, Melitta

Budapest a tehetséggondozás európai fővárosa

Újbuda   |   2017, április 24 - 15:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rekordösszeget szánnak a jövő évi költségvetésből a magyarországi tehetséggondozásra – derült ki a Danubius Hotel Flamencoban tartott Budapesti Tehetség Konferencián. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, az ideinél mintegy 10 százalékkal nagyobb összeget fordítanak a célra.

Mindenkiben rejlik valamilyen tehetség, csak fel kell fedezni – kezdte a tehetséggondozásról szóló szakkonferencián nyitóbeszédét Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Szerinte a szakemberek feladata a különleges adottság felfedezése mellett a fiatal tehetségek érdeklődésének fenntartása. A pedagógusokon kívül a szülőknek és a kormánynak is ügyelniük kell arra, hogy ne kallódjanak el a tehetséges fiatalok. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormánynak kiemelten fontos a tehetséggondozás, ezért 2009 óta hatszorosára emelték az arra szánt összeget, a jövő évi költségvetésből pedig minden eddigi többet, 3,1 milliárd forintot fordítanak erre a célra. Ez több mint 10 százalékkal haladja meg az előző évi összeget. Magyarország felismerte, hogy a jövőt a tehetséges fiatalok, felkarolásuk és támogatásuk határozza meg. Ebben segítenek azok az adózók, akik felajánlják személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program számára. Eleinte csupán 50 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, mostanra viszont több mint 350 ezren tartják fontosnak a tehetséges fiatalok támogatását. A programban évente 350 ezer fiatalt támogatnak a sport, a kultúra és a természettudományok terén óvodás kortól felnőtt korig. Novák Katalin úgy fogalmazott, Magyarország a tehetséggondozás európai fellegvára, hiszen Budapesten van az Európai Tehetség Központ, és magyar javaslat alapján európai tehetségnapot is rendeznek.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Bomba: megkezdődtek a hatástalanítás előkészületei  

Világháborús bombát hatástalanítanak ma a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei Újudán, miután hétfőn robbanószerkezetet találtak egy építkezésen a Szent Margit Gimnázium területén. A tűzszerészek a hatástalanítás idejére biztonsági zárást rendeltek el a környéken, a Móricz Zsigmond körtérnél lezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell készülni. A hatóságok kiürítették az érintett szentimrevárosi területet a lakókat a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermében várják, amely a zárás ideje alatt befogadóhelyként üzemel. (cikkünk hamarosan frissül)

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.