Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Családi egészségnap volt Újbudán

Újbuda   |   2019, április 8 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint ezren vettek részt a Szent Kristóf Szakrendelő idei egészségnapján, amelyen egészségügyi szűrésekre és tanácsadásra várták az érdeklődőket.

Vérnyomásméréssel, koleszterin- és anyajegyszűréssel, csontsűrűségméréssel, a nyaki nagyerek vizsgálatával, életmód-, lelki- és diétás tanácsadással, valamint egyéb vizsgálatokkal várták az érdeklődőket a Szent Kristóf Szakrendelben tartott Családi Egészségnapon április 6-án. A program reggel kilenc órakor indult, köszöntőjében Simicskó István országgyűlési képviselő a prevenciós programokra hívta fel a figyelmet. – Örülök, hogy egyre többen helyezik a hangsúlyt a megelőzésre. Ez az esemény kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy az emberek beutalók és időpontfoglalás nélkül egyszerre több szakterületen is részt vehessenek szűréseken. Ez egyrészt arra is jó alkalom, hogy megerősítse az embereket az egészséges életmód irányába, másrészt, ha valamely érték nem megfelelő, úgy a probléma gyökerének feltárásában is segítséget tud nyújtani - fogalmazott. Véleménye szerint a legtöbb betegség lelki eredetű, ezért oda kell figyelni a mentális épségre. Úgy látja, a kerületben kiváló szakmai háttérrel működik a prevenció és a gyógyítás, az egészségnap pedig remek lehetőség, hogy általános képet kapjnaka egészségükről az újbudaiak. 

A megnyitón részt vett az Egészségügyi Bizottság elnöke, Haidar Norbert, valamint a körzet önkormányzati képviselője, Turbók Jánosné is. Kóti Tamás, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója hangsúlyozta, a prevencióra a mindennapokban is egyre nagyobb hangsúlyt fektet Újbuda. - A kerület vezetőinek támogatásával indítottuk az Egészségfejlesztési Irodát (EFI), ahol számos prevenciós program vehető igénybe ingyenesen. A résztvevők személyre szabott tanácsokat kaphatnak táplálkozással, mozgással, valamint a stressz kezelésével kapcsolatosan – fogalmazott a főigazgató. Hozzátette: az EFI a hamarosan megnyíló Vahot utcai Alapellátási Központban kap helyet.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.