Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Cseh karikatúrák az Újbuda Galériában

Újbuda   |   2016, november 14 - 11:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Prágai művészek képeiből nyílt kiállítás november 10-én az Újbuda Galériában. A Kerület Napjához kapcsolódóan rendezett tárlat megnyitóján Jankó István, a Kulturális és Köznevelési Bizottság elnöke  anyanyelvükön is köszöntötte a cseh vendégeket.

A cseh Pavel Hanák, Marek Setíkovský, Jiři Koštýř és Radovan Rakus karikaturisták alkotásai láthatók december 5-ig az Újbuda Galériában. A Négy az Ötből című tárlat alkotói valamennyien Prága 5. kerületének művészei, akik ezúttal itt is bemutatkoznak. Prága ötödik kerülete Újbuda egyik partnervárosa, a kiállítás a Kerület Napja programsorozat része.

Nem a mostani az első alkalom, hogy a két nemzet művészete találkozott. Jankó István önkormányzati képviselő elmondta, korábban Prágában állították ki magyar festők képeit. Juraj Chmiel cseh nagykövet úgy véli, a testvérvárosi kapcsolatok ápolása a fiatalok szempontjából is kiemelkedő. Szerinte a két város összefogása érdeklődőbbé, nyitottabbá teszi az ifjúságot más kultúrák iránt. A karikatúrának Csehországban nagy hagyománya van. A kiállító művészek szenvedélyességét bizonyítja, hogy egyikőjük a kiállító megnyitóján is készített skicceket a jelenlévőkről.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online formában emlékezünk meg '56-ról  

A járványveszély miatt idén elmarad a nyilvános megemlékezés a Móricz Zsigmond körtéren, de az 1956-os forradalom kitörésének 64. évfordulójáról igyekszünk méltó módon megemlékezni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.