Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 26. kedd, Dömötör

Csütörtöktől nyilvánosak a felvételi ponthatárok

Újbuda   |   2014, július 23 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Csütörtök este hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetés után leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetőek.

A ponthatárokat idén is egyebek mellett a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg. A besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hová vettek fel a ponthatárok megállapítását követően, idén a www.felvi.hu E-felvételi rendszeréből kell letölteniük a felvételizőknek. A dokumentumról, amint az elérhetővé válik, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket - olvasható az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. közleményben.

Azokat, akik sikerrel felvételiztek, az egyetem vagy főiskola levélben is értesíti; ezek az értesítések tartalmazzák többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkat. Minden jelentkezőt egyetlen képzésre vehetnek csak fel, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 24-én este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. Amennyiben egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a pontszáma, a jelentkezőt ebben az eljárásban nem vehetik fel felsőoktatási intézménybe. A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételin újra próbálkozhatnak.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását - írták.

Idén is népszerű előadókkal és programokkal készül a hivatalos ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti (POP) a Semmelweis Egyetemen. A csütörtöki eseményen a Gypo Circus és a Colorstar lép fel, a ponthatárok megjelenése után pedig a Junkies zenél.
Egész délután a felvételizőké a pálya: délután 15 órától színes programok, koncertek és előadások várják a felvételizőket a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban (1123 Budapest, Csörsz utca 2-4.). A belépés ingyenes.

MTI/Újbuda

Csütörtöktől nyilvánosak a felvételi ponthatárok