Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. kedd, Vendel

Diabétesz Világnapja: kontroll a metróban

Újbuda   |   2016, november 14 - 15:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rendhagyó módon, ellenőrző vércukor vizsgálat eredményét felmutatva is le lehetett menni a metróba november 14-én a Móricz Zsigmond körtéri megállóban. A Diabétesz Világnapján ez volt a menetlevél, az ellenőrök Pindroch Csaba és Badár Sándor, a Kontroll című film szereplői valamint Hevesi Tamás énekes (aki maga is cukorbeteg) voltak.

A Diabétesz világnapján, november 14-én rendhagyó körülmények között utazhattak a Móric Zsigmond körtéri metróra felszálló utasok. Bárki megmérhette vércukorszintjén a kitelepített mobil mérő állomáson, a diabétesszel kapcsolatos információkat tartalmazó szórólapokat pedig az aluljárón áthaladók is megtekinthették, sőt egy-egy egészséges étel receptjét rejtő füzetet is magukkal vihettek. Az idei Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a BKK, a Budapesti Közlekedési Zrt. és a Sanofi közös kampányban igyekszik felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a cukorbetegek többsége a kettes típusú diabétesztől szenved, amely jelentős részben a helytelen életmód miatt alakul ki. - Pedig egészséges táplálkozással, a testsúly szinten tartásával és rendszeres mozgással ez a típusú megbetegedés jelentős százalékban megelőzhető – mondta Füzesi Brigitta elnök, Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.

A WHO becslése szerint 400 millió cukorbeteg él a világon, a jelenség hazánkban is fenyegető, hiszen jelenleg 1 millióan érintettek a betegségben, közülük 120 ezren folyamatos inzulinos kezelés alatt állnak.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Budai srácok – Akik meghúzták az oroszlán bajszát  

Az 1956-os forradalom utolsó utáni pillanataiban szerveződött meg a Móricz Zsigmond körtéren a spontán ellenállás a „pesti srácokból”, akik relatíve érzékeny veszteségeket tudtak okozni a világ leghatalmasabb szárazföldi hadserege katonáinak. Még ha a túlerővel szemben valójában esélyük sem volt. Kikből álltak a felkelő csapatok, és vajon volt-e értelme annak, amit tettek? Többek között erről kérdeztük Eörsi László történészt, a téma szakértőjét, a kormány által szétvert 1956-os Intézet kutatóját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.