Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 25. szerda, Katalin

Drog: legjobb módszer a megelőzés

Újbuda   |   2018, március 8 - 10:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Egészséges Újbudáért pályázat első nyilvános rendezvényét tartották a Malom Közösségi Térben március 6-án. Az Újbudai Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársa tartott előadást a drogokkal kapcsolatos legfontosabb, legaktuálisabb kérdésekről.

Három alkalmas workshop sorozatot indított az Újbudai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A rendezvény célja, hogy a kábítószer elleni küzdelem során a megelőzésben segítse az újbudaiakat – tudtuk meg Márton Andreától, a fórum szakmai elnökétől. Szó volt arról, hogy a drogellenes stratégiákban az a legcélravezetőbb, ha már a függőség kialakulásakor segítséget kapnak a rászorulók, sokan azonban nem ismerik fel a problémát, ezért a segítségnyújtás rendszerint későn érkezik.

Rompos Éva vegyész szakértő feladatainak egyike a rendőrségi akciók során legfoglalt drogok bevizsgálása; előadásában is átfogó képet nyújtott a hazai illegális drogkereskedelemről. Elmondta, hogy még mindig a marihuána a legnépszerűbb szer a drogpiacon, a dizájner drogok forgalma visszaszorulóban van. A droghasználók számára a legnagyobb veszélyt továbbra is a távolkeletről érkező, változó hatóanyag tartalmú illegális szerek jelentik. Ezek használói nem tudják felmérni, hogy milyen hatással lesz rájuk az adott szer, így gyakoriak a túladagolások, életveszélyes rosszullétek.

A következő workshop áprilisban lesz, amikor a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa, dr. Sófi Gyula beszél a kamaszkor nehézségeiről.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.