Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Egészséges Újbuda

Újbuda   |   2017, szeptember 14 - 08:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az egészséges életmódot bemutató kiadvánnyal lepi meg a kerületi családokat Újbuda Önkormányzata és Fiatal Családosok Klubja. Emellett nagy erőkkel készülnek szeptember 24-re, amikor egész napos programként kerül sor a III. Újbudai EgészségPart rendezvényre – derül ki a Lágymányosi Óvodában tartott sajtótájékoztatón.

A hétköznapokban is használható ötletekre és a gyermekek, fiatalok számára is elfogadható tippekre van szükség ahhoz, hogy az egészséges táplálkozás, a lelki egyensúly vagy a testmozgás ne csak újabb feladatot, hanem örömet okozó és elérhető életmódot jelentsen. Ennek megoldására készült el a kerület legújabb Egészséges Újbuda című kiadványa, amely a mozgáshoz, a táplálkozáshoz, az egészségügyi szűrésekhez és a testi-lelki fejlődéshez kapcsolódó hasznos információkat fogja csokorba. A legelső füzeteket a kerület vezetői közösen adták át a Lágymányosi Óvoda nagycsoportosainak.

Az átadó egyben a III. Újbudai EgészségPart rendezvény sajtóeseménye is volt, amelyen a főszervező, Király Nóra alpolgármester ismertette a szeptember 24-i program legfontosabb elemeit. - A Feneketlen-tó partjára szervezet rendezvény az egész családnak szól, amelyen mindenki jól érezheti magát. Szűrővizsgálatok, futóversenyek, zenés-táncos műsorok teszik felejthetetlenné a napot. Aki kedvet érez hozzá, részt vehet Rubint Réka alakreform edzésén is, vagy tanácsot kérhet Stahl Judittól az egészséges uzsonnákról – hangsúlyozta Király Nóra.

Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere kiemelte, a kerület évek óta odafigyel arra, hogy a gyermekek mindennapjaiba beépüljön a rendszeres testmozgás, emellett a közétkeztetés minőségére is nagy hangsúlyt fektetnek. A korábbiaknál sokkal több zöldséget és gyümölcsöt ehetnek a gyerekek, valamint a menzai étkezések során is jóval kevesebb cukrot, sót és zsírt használnak fel. A politikus úgy látja, a városi gyerekek különösen veszélyeztetettek, hiszen az urbánus életmód miatt könnyebben alakul ki náluk a mozgásszegény életmód, és nagyobb arányban jelennek meg az olyan civilizációs betegségek, mint például a diabétesz.

Szakértők szerint a gyerekek alapvető jellemvonásai és szokásai hat éves korra alakulnak ki. Ezeken később már szinte lehetetlen változtatni, inkább csak formálni lehet rajtuk. Erről beszélt Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, szívesen áll minden olyan kezdeményezés mellé, amely a kicsiket az egészségtudatos életmódra ösztönzi. - Ez a szemlélet az, amelyet nem lehet elég korán tudatosítani. Ahhoz, hogy a gyerekek később aktív, egészséges felnőttek legyenek, már most le kell fektetni az alapokat, ezért nem mindegy például, hogy mit esznek, mennyit mozognak és hogyan töltődnek fel – fogalmazott a politikus, aki úgy látja, az egészségtudatos életmódra nevelés csakis a felnőttek közreműködésével valósulhat meg. Ez az óvodapedagógusokon túl a szülők részéről is komoly elköteleződést igényel, hiszen nekik is jó példát kell mutatniuk ahhoz, hogy gyerekeik mindennapjaiba beépüljön a rendszeres testmozgás.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.