Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 22. péntek, Előd

Egyre szebben ragyog a MAFC csillaga

Újbuda   |   2020, március 12 - 11:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Amikor 1897-ben Hajós Alfréd és Gillemot Ferenc létrehozta a Műegyetemi Atlétikai és Football Clubot, azaz a MAFC-ot, hogy sportolási lehetőséget teremtsen a műegyetemi hallgatóknak, még nem ismerték Magyarországon a kosárlabdát. Ez a sportág akkoriban még csak szárnyait bontogatta az Egyesült Államokban, ahol a YMCA (Fiatal Férfiak Keresztény Egyesülete) edzőtermeiben James Naismith kitalálta a kosárlabda elődjét, amit amolyan téli szintentartó tréningnek szánt futballistái számára. A játék gyorsan világhírűvé vált, néhány évtized elteltével Magyarországon is megjelent, akkor még palánk nélküli változatban.

1912-ben Kuncze Géza testnevelő tanár egy müncheni tanfolyamon ismerte meg a „korbballt”, és olyan sikerrel terjesztette el a fővárosi iskolákban, hogy az 1920-as években már általánosan ismertté vált nálunk is, férfiak és nők körében egyaránt népszerű lett. Megérkezett a palánk is a kosár mögé, és 1933-ban már tíz klub részvételével rendezték meg az első magyarországi bajnokságot – a MAFC az elsők között alakította meg kosárlabda-szakosztályát.

A háború utáni években a fővárosban a Honvéd, a MAFC és a MÁVAG sportegyesületben, vidéken pedig Székesfehérvár, Sopron, Szeged, Diósgyőr és Pécs városában szerveződött komoly kosárlabdaélet. 1953-ban iratkozott be a Műegyetem Gépészmérnöki Karára Gabányi László, aki vezető egyénisége lett az ’50–’60-as évek sikeres MAFC csapatának, amellyel 1970-ben magyar bajnokságot is nyert. A kosárlabda-válogatottban 229 alkalommal szerepelt, négy Universiadén, két olimpián és még számos nagy nemzetközi eseményen pattogtatta a labdát a 35 esztendős koráig aktív játékos. 1981-ben bekövetkezett haláláig a MAFC segítője maradt, a kosárlabda-szakosztály tanácsadójaként dolgozott.
Kangyal Gergő, a MAFC utánpótlás-nevelésért felelős Kosárlabda Akadémiájának igazgatója gyermekként személyesen ismerte Gabányi Lászlót, hiszen édesapja, Kangyal Tibor, vagy ahogy mindenki ismerte, „Öcsi” ugyancsak a MAFC kosárlabdaéletének emblematikus alakja volt. (Gabányi a Kangyal fiúk egyikének keresztapja is volt.) Akkoriban, a 20. század második felében még főként a fővárosi csapatok domináltak a kosárlabda felsőházában, a MAFC–Honvéd mérkőzés volt az igazi rangadó.
Gergő szép karriert futott be játékosként, korosztályának egyik legatletikusabb kosárlabdázója volt, kápráztató dobóképességgel, de egy térdsérülés megálljt parancsolt neki. Ma már egy évtizede dolgozik az utánpótlás nevelésén, 2012 óta sport­akadémiai keretek között. Az ő tevékenységi körébe tartozik elsősorban az akadémia működési hátterének megteremtése és ellenőrzése, valamint a MAFC kosárlabdaéletének mindennemű képviselete a sportágon belül és azon kívül. A szakmai irányvonal meghatározása, ellenőrzése, értékelése Dinnyés Attila szakmai igazgató feladata az akadémiánál. A munka dandárját kiváló edzői csapatra bízták, és egyre több eredményt tudnak felmutatni. A Kosársuli programmal elérték azt is, hogy már minden újbudai iskolában megismerkedhetnek a gyerekek a kosarazással; munkájuk gyümölcse kezd beérni, mind több saját nevelésű játékos ér el nagy sikereket a MAFC-nál, sőt, a nemzetközi porondon is.

A MAFC felnőtt kosárlabdázói pedig újra a hazai élvonal közelébe kerültek. Az elmúlt időszakban a csapat az NB I/A és az NB I/B között „liftezett”, a cél az, hogy ismét a legjobbak között legyenek. Két évvel ezelőtt az egyik legjobb hazai edzőt, Hencsey Tamást sikerült Újbudára csábítani Körmendről, ő az első szezonjában a harmadik helyre hozta fel a MAFC-ot az NB I/B Piros csoportjában, a mostani, 2019/2020-as szezonban pedig nemrég a tabella élére kerültek. Tíz mérkőzést nyertek zsinórban, február 29-én a Gabányi László Sportcsarnokban meggyőző fölénnyel verték el egyik nagy riválisukat, a bajnokságban a harmadik helyen álló Budafokot, de Hencsey vezetőedző mégsem volt teljesen elégedett.
– Minden nap harcolok a játékosaimmal, hogy soha ne üljenek rá a megszerzett előnyre. Csak megfelelő, végig kitartó koncentrációval, a játék és a játékostársak iránt tanúsított maximális tisztelettel lehet jól és eredményesen kosarazni. Az én olvasatom az, hogy ha 20 pont az előnyünk a félidőben, akkor a végén 40-nel kell nyerni. Ebben mindenképpen fejlődni kell, ha tényleg fel akarunk jutni újra a legjobbak közé – foglalta össze az edző.
Garai Péter, a MAFC NB I-es csapatának vezetője szerint a fővárosi kosarasoknak manapság nem könnyű a legjobbak közé kerülni a bajnokságban. Pedig a 20. század második felében még ő is drukkolt a MAFC-nak a Honvéd elleni nagy mérkőzéseken, később utánpótlás-játékosként, edzőként, vezetőként is dolgozott. Annak, hogy a budapesti gárdák kiszorultak az élvonalból, Garai szerint részben az volt az oka, hogy a Magyar Kosárlabda Szövetség szerette volna a vidéki egyesületeket megerősíteni. A kezdeményezés igazán jól sikerült: önkormányzatok, nagyvállalatok álltak be támogatóként a vidéki kosárlabdacsapatok mögé, és ma már ezek uralják az élmezőnyt. Hiába a második legnézettebb sportág ma a kosárlabda Magyarországon (a foci után), a nézők csupán a bajnoki címért harcoló együttesek meccseire mennek ki nagy számban. Budapesten jelenleg nincs is olyan kosárlabda-aréna, amely több ezer főt tudna befogadni. Ennek ellenére a MAFC-nak remek szurkolótábora van. – Ők szívből MAFC-osak, akik mindig segítenek a csapatnak átlendülni a holtponton – fogalmazott Garai Péter.
Misek Levente, a gárda egyik saját nevelésű játékosa is jól tudja, mit jelent „szívből MAFC-osnak” lenni. – Hétéves koromban kezdtem el kosárlabdázni, nagyon sok edzőm volt, akiktől rengeteget tanulhattam. A MAFC egy igazi nagy család, ahol mindenki mindenkit ismer és szeret. A pályán kívül is számíthatunk egymás segítségére. Ez a csapat most nagyon jól összeállt, nincsenek klikkesedések, együtt harcolunk a feljutásért. Ryan Richmond, a kanadai légiósunk is rövid idő alatt beilleszkedett, kiváló formában játszik, ennek is köszönhető ez a hosszú veretlenségi sorozat – mondta el Levente, aki szerint májusban meglehet a feljutás, ha koncentráltan, megfontoltan, lépésről lépésre haladnak tovább az NB I/B küzdelmeiben. Március 21-én a nagy riválist, a HÜBNER-Nyíregyháza BS-t fogadják a Gabányiban, jelenleg ez az együttes áll a második helyen a MAFC mögött a tabellán. Őket mindenképpen le kell győzniük, hogy biztosan haladhassanak a továbbjutás irányába.
Katona Bence, Újbuda sportösztöndíjasa is úgy érzi, nagyon jó úton vannak az NB I/A felé. – Idegenben már legyőztük a Nyíregyházát, amelynek ugyanannyi veresége van, mint nekünk, de így az egymás elleni mérlegünk jobb. Ha március 21-én legyőzzük őket idehaza is, akkor magabiztosan meg tudjuk őrizni az első helyet, csak hozni kell a kötelezőket, nem szabad hibázni, meg kiereszteni a már megnyertnek vélt mérkőzéseken – hangsúlyozta Katona Bence.
Lakits András nemcsak a felnőttcsapattal eredményes, hanem az U16-os fiatalok edzőjeként is bizonyítja, feljövőben van a MAFC csillaga. Magyarország harmadik legeredményesebb férfi kosárlabda-egyesülete eddig hét bajnoki címet, 24 bajnoki ezüstérmet, 10 bronzérmet nyert, öt kupagyőzelmére is büszke lehet. A sort talán éppen azok a fiatalok folytatják majd, akik legutóbb a Kanári-szigeteken egy nemzetközi tornán remekeltek. Nagyot alakítanak a bajnokságukban is, a 16 év alatti MAFC-kosarasok jelenleg a harmadik helyen állnak a tabellán. Egy biztos: ha sikerül a felnőtt csapatnak feljutnia a legjobbak közé, akkor át kell alakítani a szerkezetét, több forrásra lesz szüksége a MAFC-nak. Garai Péter bízik abban, hogy megtalálják a szükséges forrásokat, és helyi vállalkozók mellett az önkormányzat továbbra is segíteni fogja őket, hogy újabb bajnoki címet szerezhessen a nagy múltú sportegyesület.

Győzelem a dél-budai rangadón
Hencsey Tamás gárdája már tíz mér­kőzés óta őrzi veretlenségét a férfi NB I/B Piros csoportjában. Mivel a nagy rivális Nyíregyháza kikapott a TF csapatától, a MAFC feljött a tabella élére. Február 29-én a Gabányiban a 3. helyezett Budafokot fogadta a MAFC. A fiúk olyan arányban nyerték meg az első félidőt, hogy a másodikban ki is kaphattak. Így 13 pontos előnnyel nyertek, miután a félidőben még 27 ponttal vezettek.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.