Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Együttműködés a Richter és BME között

Újbuda   |   2016, július 12 - 12:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hosszú távú együttműködést kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt.

„A Műegyetem, mint a hazai műszaki felsőoktatás zászlóshajó-intézménye hagyományosan erős kapcsolatra törekszik az oktatási-kutatási profiljához illeszkedő vezető cégekkel” – emelte ki Józsa János rektor a BME és a Richter Gedeon Nyrt. közötti együttműködési megállapodás aláírásakor. Szerinte a „vegyipari, azon belül is a gyógyszeripari szektorban ilyen partner a Richter, amelytől folyamatos iránymutatást kaphat az egyetem a piac vezérelte kutatás-fejlesztési igényekről, ezeket beépítheti tudományos kutatási tevékenységébe és oktatási programjába, így a legkorszerűbb tudással rendelkező, nemzetközi mércével mérve is élenjáró fejlesztőmérnököket képezhet az iparág számára”. Józsa János hangsúlyozta: a mesterképzés a tehetségek „finomhangolása” a kutatói pályára, és szerves folytatása a PhD-képzés. Emlékeztetett arra, hogy e szellemiség legszínvonalasabb képviselője a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, amely komoly erőfeszítéseket tesz a külföldi tapasztalatot szerzett fiatal kutatók megtartására. A megállapodás – amelyet a BME részéről Barta-Eke Gyula kancellár is aláírt – új perspektívát nyithat e területen is.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a minőségi műszaki és természettudományos szakemberképzés egyik kulcsszereplője Magyarországon. „A Richter hosszú ideje ápol szoros és kölcsönösen előnyös kapcsolatot a Műegyetemmel, akárcsak a hazai természettudományos oktatás egyéb élenjáró intézményeivel és kutatóhelyeivel. A vállalat kiemelt tevékenysége az innováció, és ez a megállapodás a magyar szakemberekkel és intézményekkel fenntartott szoros együttműködés kiváló példája.”

Az egyetem és a gyógyszergyár szakembereik a jövőben közösen pályáznak állami, európai uniós, illetve hazai vagy egyéb nemzetközi szervezetek által kiírt pályázatokra tudományos projektek megvalósítása érdekében. A BME képviselői azzal is segítik a tudományos együttműködést, hogy időről időre beszámolnak az egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységéről, irányairól és eredményeiről, a Richter pedig megvizsgálja ezeket tudományos, illetve gazdasági szempontból, így további konkrét együttműködések jöhetnek létre a kölcsönös előnyök kiaknázására.

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat a közép-kelet-európai térség egyik jelentős kutatásfejlesztési és innovációs bázisa, amely különösen magas hozzáadott értékű szellemi termékeket állít elő – hangzott el. Sikereinek egyik titka, hogy 1901-es alapítása óta épít a magyar szellemi erőre és a generációk alatt felhalmozott szaktudásra. A Társaság vezetői tisztában vannak azzal, hogy a sikeres működés hosszabb távon csak az egész magyar gyógyszeripar folyamatos fejlődése mellett biztosítható. Ez utóbbi kulcseleme a tudományos kutatás, amely elképzelhetetlen jól képzett, innovatív szakemberek nélkül. Éppen ezért stratégiájának központi eleme a hazai műszaki és természettudományos oktatás támogatása, a tehetséges fiatalok megtartása Magyarországon és a vállalatnál egyaránt.

forrás: bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.