Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 29. csütörtök, Nárcisz

Életet visznek a városba

Újbuda   |   2018, október 19 - 09:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megtöltötték az érdeklődők a Fészek Klubot szeptember 28-án, a NEO Budapest konferencián, amelyen a magyar főváros kulturális és gazdasági potenciáljáról, az urbanisztikáról, valamint a kreatív iparról volt szó.

Ongjerth Dániel, az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány tagja a XI. kerület kulturális életének alakulásáról beszélt a nemzetközi konferencián. Elmondta, hogy a helyi művészek – az önkormányzat segítségével – 2012 óta aktívan bekapcsolódnak Újbuda pezsgésébe. Az alapítvány közvetítőként segít nagyjából 30 művésznek, hogy műteremként, galériaként, kulturális közösségi térként vehessenek igénybe korábban kihasználatlan önkormányzati helyiségeket. Az összesen mintegy 700 négyzetméternyi bérlemény többsége a Bartók Béla út, a Bertalan Lajos utca és a Lágymányosi utca által határolt területen található. – Ebben a projektben rengeteg lehetőség van, az urbanisztikai kutatástól és városmarketingtől kezdve a programszervezésig – fejtette ki Ongjerth Dániel.
Klaus Siebenhaar, a Berlini Freie Universität professzorának kutatási témája a kreatív város. Az Eleven Blokk alapítvány berlini együttműködő partnere, a Stiftung Starke vezetőségi tagja érdeklődésünkre elmondta, jól ismeri a Bartók-negyed projektet, a Bartók Béla Boulevard kedves a szívének. – De vannak még olyan nemzetközi minták, amelyeket szívesen megmutatunk a magyar partnereknek – tette hozzá.
A konferenciára érkezők számos olyan, Berlinben vagy Vilniusban már működő projektet mutattak be, amelyek hasznos példák lehetnek Buda­pestnek. A litván fővárosban például egy régi, elhagyatott gyárépületben kor­társbalett-előadásokat szer­veznek. A tanácskozáson szó esett a Night Mayor Budapest, azaz a Budapest éjszakai polgármestere kezdeményezésről is. Ennek lényege, hogy a pesti bulinegyed szórakozóhelyei egyesületet hoztak létre, amelynek célja a belvárosi éjszakai élet nyugodtabbá tétele és fejlesztése. Hasonló szervezet már közel harminc világvárosban működik sikerrel, köztük Amszterdamban, Bécsben, Londonban, Párizsban, Zürichben és New Yorkban is.


(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudai ingatlanok és a koronavírus  

Újbuda lassan két évtizede áll rangos helyen a fővárosi kerületek ingatlanos toplistáján. Ez részben annak köszönhető, hogy nagy területet ölel fel, mégis változatos a lakásállománya. A központi elhelyezkedésű nagypolgári otthonoktól a csendesebb családi házakig, paneltól új luxuslakásokig, bármi megtalálható itt. Az igényeknek csupán a pénztárca szabhat határt, annak viszont eléggé mélyre kell belenyúlnia, aki a XI. kerületben akar új otthont vásárolni. Még akkor is, ha épp stagnál a piac.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.