Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 28. szerda, Szabolcs

Emlékezés a mártír miniszterelnök özvegyére

Újbuda   |   2019, november 5 - 09:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

November 4-én, a nemzeti gyásznapon az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek a Etele úton, Nagy Imréné Égető Mária emléktáblájánál. A mártír miniszterelnök özvegyének korábbi háza előtt beszédet mondott László Imre polgármester, Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája, valamint a Nagy Imre Társaság elnöke és tatabányai szervezetének vezetője.

Nagy Imréné emléktábláját a lakók kezdeményezésére helyezték el 2016-ban az Etele út 21. alatti társasház falán. Azóta rendszeresen tartanak itt megemlékezést a nemzeti gyásznapon. Égető Mária életének utolsó éveiben, 1967–1978 között élt az Etele úton. Balahó Zoltán, a Nagy Imre Társaság elnöke kiemelte: az itt élők akaratából jöhetett létre ez az emlékhely, ahol azóta hagyománnyá vált a november 4-ei megemlékezés.

László Imre polgármester felidézte, hogy Égető Mária lányát, Nagy Erzsébetet és unokáját, Jánosi Katalint már akkor jól ismerte, amikor még a Szent Imre kórház vezetője volt, így a család történetéről is sokat hallott. – Nagy Imre özvegyére nem csak úgy kell emlékeznünk, hogy ő volt, aki megteremtette a biztos családi hátteret, felnevelte a gyermekét. Égető Mária aktív segítője volt Nagy Imrének a munkájában. Égető Máriának azért is jár külön tisztelet és megbecsülés, mert nagyon sok negatív megítélést kellett tolerálnia élete során, férje politikai szerepvállalása miatt – mutatott rá László Imre.

Fekete Miklós, a Nagy Imre Társaság tatabányai szervezetének elnöke ismertette Nagy Imre és felesége életútját, megismerkedésüktől kezdve a kivégzés utáni évekig. – 1956 áldozatai közül az egyik szimbolikus alak Égető Mária, hite és tartása sosem tört meg, lányával sosem fordultak az általuk gyilkosnak tartott elvtársakhoz Nagy Imre holttestének eltemetése ügyében. Égető Mária élete az elszenvedett megtorlás volt, emblematikus sors azok közül, akik tenni akartak Magyarországért, bár munkájuk nem volt látványos, mégis hozzájárultak, hogy hazánk és benne a mi sorsunk is jobbra fordulhatott – mondta beszédében Fekete Miklós.

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája megköszönte a kezdeményezést az emléktábla állítóinak és a megemlékezőknek, akik közül sokan személyesen ismerték Égető Máriát. Az itt élők közül a rendezvényen részt vett egy 102 éves úr is, akit külön szeretettel köszöntöttek a szónokok, köztük Újbuda polgármestere is. Az emléktáblát Újbuda Önkormányzatának nevében László Imre polgármester és Budai Miklós önkormányzati képviselő koszorúzta meg.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.