Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 2. csütörtök, Áron

Emléktábla Ugron Gábornak

Újbuda   |   2017, október 2 - 11:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ugron Gábor emléktáblája a székely politikusról elnevezett utcát díszíti, a Sas-hegy Védő Egyesület és az elhunyt családja kezdeményezésére. A tábla költségeit Újbuda Önkormányzata állta – mondta Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő a szeptember 28-ai avatón.

Ugron Gábor születésének 170. évfordulója alkalmából került emléktábla a székely politikus nevét viselő újbudai utcába. Az ünnepélyes táblaavatón ükunokája, Ugron Gáspár Gábor beszélt a politikus életéről. Elmondta, ő volt az utolsó Rabonbán, azaz székely fejedelem, valamint nevéhez fűződik a székely vasút és a székely bank megalapítása is. Ugron Gábor volt az első újságíró is, aki nemzetközi eseményekről tudósított. Leszármazottjait a kommunizmus idején üldözték, ezért közülük sokan külföldre menekültek. Az Ugron Gáborról elnevezett utcát, amely a második világháború óta létezik, soha senki nem módosította.

Buzna Margit, a Sas-hegy Védő Egyesület elnöke elmondta, céljuk, hogy az utcanevek mellé emléktáblák is társuljanak, hiszen fontos volna, hogy a környékbeliek megismerjék az otthonuk körüli utak névadóit.

Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő szerint az emléktábla avatása fontos, nagy örömmel vették a kezdeményezést. Hozzátette: a táblán sok hasznos információ van a politikusról.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Óvodai beiratkozás 2020/2021  

A jelenlegi veszélyhelyzet miatt rendhagyó módon, a személyes kontaktust elkerülve lehet az óvodai beiratkozásokat megtenni, a 2020/2021 nevelési évre. A XI. kerületi önkormányzati óvodák vezetői 2020. április 21-éig az Oktatási Hivatal által megküldött lista alapján, hivatalból felveszik azokat a kerületi gyermekeket a lakcímük szerint illetékes óvodába, akikre vonatkozóan nem érkezett jelzés más óvodától, hogy oda felvételt nyertek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.