Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 15. vasárnap, Enikő, Melitta

Fekete Párduc a Bikás parkban

Újbuda   |   2018, június 15 - 12:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Június 14-én felavatták a labdarúgó Aranycsapat legendás kapusának, Grosics Gyulának szobrát a Bikás parkban. Kligl Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotását a sportlegenda halálának negyedik évfordulóján leplezték le.

Újbuda önkormányzata a 2014-ben elhunyt olimpiai bajnok, a nemzet sportolója, a kerület díszpolgára tiszteletére emelt szobrot a Bikás parkban. Az avatáson Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője Grosics Gyula sportolói teljesítményét és személyiségét méltatta. - Kevesen érdemelnek meg ilyen szobrot, de ő kapusként és emberként is kiemelkedő volt - fogalmazott. A politikus még Grosics halála után kezdeményezte egy a sportolóhoz méltó emlékmű felállítását. Úgy véli, az elkészült mű egy szimbolikus kapu is, amelyen áthaladva minden alkalommal a Fekete Párducra emlékezhetünk.

Hoffmann Tamás polgármester szerint "múlt nélkül nincs jövő". Úgy látja a példaképek nemcsak segítenek megérteni a múltat, hanem motiválják a fiatalokat. A polgármester megosztotta személyes emlékeit a már életében legendává vált Grosics Gyuláról, felidézte a sportiskolában tett látogatásait, ahogy a gyermekekkel bánt és mindenkihez volt egy-két kedves szava. - Távozásával egy tátongó űr maradt bennünk - zárta gondolatait.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév testület elnöke sezrint az Aranycsapat nem csupán a magyar sporttörténet része, hanem a magyar nemzet történetének ügye is, hiszen mint mondja, "bárhol a világban járunk a magyarokról mindenkinek Puskás vagy Grosics jut elsőként eszébe". Az emlékévet tavaly április 1-jén, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdették meg, és az új Puskás-stadion átadásával zárul, addig számos rendezvényt tartanak az Aranycsapat tagjaihoz kapcsolódó helyszíneken és évfordulókon országszerte illetve a Kárpát-medencében. - A Grosics Gyuláról készült alkotás avatása is méltó eseménye az emlékévnek - fogalmazott Lomnici Zoltán.

A család nevében a sportoló lánya, Grosics Edina mondott beszédet. Kiemelte, édesapja Újbudát érezte igazi otthonának, szabadidejében szívesen sétálgatott, a Bikás parkot különösen szerette, így a szobor méltó helyre került szerinte. Grosics Gyula különösen nagy figyelmet szentelt a róla elnevezett iskolára, ahol szívesen beszélgetett a gyerekekkel. - Mindig azt szerette volna, ha minden gyermek sportolhatna, anyagi helyzetétől függetlenül - mesélte lánya, a Grosics Gyula Kapusiskola, illetve alapítvány működtetője.

Az ünnepségen az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola diákjai improvizációs játék keretében mutatták be az egykori kapus kiváló védési technikáját. Azok a tanulók, akik személyesen is emlékeznek az iskola névadójára, megosztották gondolataikat, élményeiket, majd közösen elénekelték a Grosics himnuszt. Kligl Sándor Munkácsy Mihály- díjas szobrászművész alkotását Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök avatta fel. Az esemény zárásaként a megemlékezők koszorúkat helyeztek a szobornál, a MOB nevében, a bizottság alelnöke Deutsch Tamás koszorúzott.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Bomba: megkezdődött a hatástalanítás  

Megkezdték a Szent Margit Gimnáziumnál még hétfőn, egy építkezésen talált második világháborús, 250 kilogrammos, amerikai légibomba hatástalanítását a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei. Lezárták a Bartók Béla utat a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között, a Villányi utat a Bartók Béla út és a Fadrusz utca között, valamint a Villányi út-Balogh lejtő-Balogh Tihamér utca-Somlói út-Kelenhegyi lépcső-Ménesi út-Bartók Béla út által határolt területet. Több villamos és busz nem, vagy modósíttott útvonalon jár az érintett szakaszokon. A lakásukból ideiglenesen kiköltöztetett szentimrevárosi lakókat a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermében várják, amely a zárás ideje alatt befogadóhelyként üzemel. (cikkünk hamarosan frissül)

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.