Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Felelős kutyatartás, tisztább környezet

Újbuda   |   2019, február 15 - 10:01
Nyomtatóbarát változatSend by email


A közterületen lévő kutyapiszok mennyiségének csökkentése mindinkább a kutyatartók tudat- és szemléletformálásán múlik. Emellett természetesen az ebtulajdonosoknak rendelkezniük kell a kutyapiszok felszedésére alkalmas eszközökkel is, melyeket állatfelszerelési üzletekben vagy állatorvosokon keresztül is beszerezhetnek, a közterületeken pedig gyűjtőedényeket kell elhelyezni, és gondoskodni a rendszeres ürítésükről, fenntartásukról.

Kerületünkben jelenleg 465 kutyapiszok összegyűjtésére szolgáló edényzet található, többek között minden kutyafuttatóban. A fenntartó Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. hetente kétszer, de bejelentés esetén többször is üríti ezeket az edényeket, amelyek mellé évente több mint kétmillió gyűjtőzacskót helyeznek ki. A meglévő edényeket szükség szerint felújítják, cserélik, valamint újakat telepítenek, ahol erre szükség van.

Kutyafuttatók a kerületben
Újbudán jelenleg 12 elkerített kutyafuttató található, karbantartásuk, a szemetesek ürítése folyamatos. Ezeken a területeken különböző agilityfelszerelések, akadálypályák adnak lehetőséget gyakorlatoztatásra, az ebek ügyességi, illetve erőnléti edzésére.
A gazdák kutyáik testméretének megfelelő futtatót is választhatnak, hiszen három-három területet kifejezetten a kis-, illetve a nagytestű ebeknek tartanak fenn.
A kutyafuttatóknál 2016 novemberében helyezett ki az önkormányzat háromféle „Együtt, békésen” mottójú táblát, az ÁlmosFelhő Kutyajólét fényképes anyagaival, amelyek az ebek nevelését, testbeszédüknek megértését és a futtatókban felmerülő helyzetek kezelését segítik.

A kutyaürülék milliónyi olyan élősködőt hordoz, amely az emberre is veszélyes fertőzéseket terjeszt, ráadásul nem is friss formájában a legveszélyesebb, hanem amikor már megszáradt. Különösen a pora terjeszthet kórokozókat, és elsősorban a gyermekeket veszélyezteti, hiszen ők mozognak leginkább talajközelben a kertekben, játszótereken és parkokban. Ahol a gazdik összeszedik a kutyapiszkot, ott minimálisra csökkenthető a fertőzésveszély. Továbbmérsékelhető a kockázat, ha a felelős állattartók rendszeresen kezelik háziállataikat az élősködők ellen. Kutyáknál és macskáknál is évente kétszer célszerű elvégeztetni a szűrővizsgálatokat.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.