Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 31. szombat, Farkas

Fontos kérdésekben döntött a főváros

Újbuda   |   2014, július 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sok döntés született a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén: egyebek mellett elfogadták a városligeti építési szabályzatot, jóváhagyták a 3-as metró felújításának előkészítéséhez kapcsolódó megállapodást és az Új köztemetőt jelölték ki szociális parcellák létesítésére.

Az elfogadott városligeti építési szabályzat - a kormány programjának és a Liget Budapest projektnek megfelelően - a képzőművészet, az építészet, a néprajz, a zene és a fotográfia múzeumának elhelyezését tervezi a Városligetben, a közpark teljes rehabilitációjával együtt. 

A tervezési koncepció legfőbb célja az volt, hogy az épületek a lehető legkevésbé érintsék a meglévő zöldfelületet, a kiemelkedő kertépítészeti elemeket és a parki funkciót. A szabályozási terv ezért a ma is burkolt, valamint az idegen funkciók elbontásával felszabaduló területeken javasolja az új beépítéseket. 
Ellenzéki képviselők arra szólították fel Tarlós Istvánt, hogy mondjon véleményt a múzeumi negyed megvalósításáról, ám a főpolgármester ezt elutasította, mondván, elfogadott törvényeket nem kell véleményeznie. A Városliget tönkretétele borzasztó túlzó és idétlen kifejezés - tette hozzá. 

A Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát vezető Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa visszautasította, hogy a terv tönkretenné a Városligetet és hogy csökkenne a zöldterület. 

Horváth Csaba fővárosi MSZP-frakcióvezető hazugságnak nevezte, hogy nem csökken a Városliget zöldterülete. Budapesten 1300 hektárnyi barnamezős terület áll rendelkezésre, ahol létre lehetne hozni a múzeumi negyedet - emlékeztetett. Szabó György, a Jobbik képviselője úgy vélekedett: érdemi vitát akkor lehet lefolytatni a kérdésről, ha megszülettek a tervezett épületek pályázati anyagai. 

Az ülésen jóváhagyták a 3-as metró felújításának előkészítő tervezéséhez kapcsolódó fejlesztési megállapodást is. Az előterjesztésben a metróvonal rekonstrukciójának és északi meghosszabbításának előkészítésére tettek javaslatot. A 3-as metróvonal felújítása halaszthatatlanná vált, a működési és az utasbiztonság "magas kockázatú veszélyeztetettsége" miatt sem halasztható, a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban meg kell kezdeni - áll az előterjesztésben. 

Az Új köztemetőt jelölte ki szociális parcellák létesítésére a Fővárosi Közgyűlés, hatályon kívül helyezve a decemberi határozatot, amelyben a csepeli köztemetőt nevezték meg e célra. A beruházás várható költsége 189 millió forint. 

Módosították a távhőrendeletet: ezentúl a Budapest területén működő távhőszolgáltatók a hőellátási módtól függetlenül kötelesek megfizetni a Főtáv Zrt.-nek az általános hődíjtarifát. 

A Főgáz Zrt. többségi részvénycsomagjának eladásáról is döntött - zárt ülésen - a közgyűlés: 41,8 milliárd forintért eladják a cég többségi részvénycsomagját a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. 

A képviselők egyetértettek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. által elkészített Balázs Mór-terv - Budapest középtávú közlekedésfejlesztési stratégiája 2014-2030 című társadalmi munkaanyagban megfogalmazott közlekedésfejlesztési célokkal és intézkedésekkel. A testület engedélyezte a BKV Zrt. számára annak a közbeszerzési eljárásnak az elindítását, amelynek keretében 75 új buszt állítanának forgalomba tíz évre, tartós bérlet formájában. 

A közgyűlés egyhangúlag támogatta Bucsek Gábor rendőr dandártábornok kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá. 

Kiemelt budapesti sportegyesületek, nemzeti sportági szakszövetségek és alapítványok összesen 220 millió forintos támogatásáról is határozott a testület, emellett harmincmillió forint többletforrást biztosít a főváros a margitszigeti futókör rekonstrukciójára. 

A Budapesti Vidám Park Zrt.-t végelszámolással, jogutód nélkül megszüntetik. 

Budapest idén is csatlakozik az Európai Mobilitási Héthez, amelynek központi rendezvénye az Európai Autómentes Nap. 

Egyhangúlag támogatta a testület a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. és a Budapest Film Zrt. támogatásáról, valamint az utóbbi működési formájának megváltoztatásáról szóló előterjesztést. A Centrál Színház privatizációjáról is döntés született: a teátrumot működtető kft. önkormányzati tulajdonú üzletrészének értékesítésére és a használatában lévő ingatlanok hasznosítására pályázatot írnak ki. Az előterjesztés szerint a Centrál Színház Nonprofit Kft. vételára legalább 192 millió forint. Elfogadta a közgyűlés a Bartók Béla Emlékház alapító okiratának módosításáról és az emlékház felújítására igényelt 2,5 millió forintos támogatásról szóló előterjesztést is. 

Deák17 néven gyermek és ifjúsági művészeti galéria létrehozásról döntött egyhangúlag a közgyűlés. Az új intézmény szeptember 15-én alakul meg. 

Díjak adományozásáról is döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület Pro Urbe Budapest kitüntetést szavazott meg hat személyiségnek, Budapestért díjban huszonhárman, köztük szervezetek és közösségek részesülnek. A Zalabai Gábor-díj - A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díjat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat veheti majd át. A Fővárosért Emlékzászlót a Terrorelhárítási Központ kapja. Öten részesülnek Dr. Barna Sándor Emlékérem - A Főváros Közbiztonságáért díjban, csakúgy mint a Papp László Budapest-Sportdíjban.

MTI

Fontos kérdésekben döntött a főváros

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.