Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Gyógyítani a szeretet erejével

Újbuda   |   2017, május 17 - 10:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szentimreváros egyik színes pontja a Dr. Batthyány-Strattmann László Orvos-kör Egyesület. Tevékenységének középpontjában a keresztény hitre alapozott egészségvédelem, a rászoruló embertársak felkarolása és a szakmai-lelki önképzés áll.

A kerületben tizennégy éve működik az imakör (2009 óta egyesület), amelynek névadóját, Batthyány-Strattmann Lászlót 2003. március 23-án a boldogok sorába emelte Szent II. János Pál pápa.

Jelen történelmi körülmények között kiemelt fontosságú keresztény értékeink megvédése és követendő példaként való felmutatása az élet minden területén, így az egészségügyben is – ehhez irányadó az orvos herceg élete. Egyesületünk alap célkitűzése, hogy tagjai ne csak hirdessék, hanem éljék is az evangéliumot, munkájukkal is az ő lelkiségét valósítsák meg. Ma már köztudott, hogy a világ fő mozgatója és energiaforrása a szeretet. Háziorvosi munkám során tapasztalom, hogy nagyon sok a szeretethiányban szenvedő „beteg”, pedig ez nem kerül semmibe. Sokszor egy pár megértő, jó szó is csodákra képes. Nekünk a gyógyító Krisztus irgalmát és szeretetét kell a betegágyhoz vinni, különösen a súlyos, gyógyíthatatlan embertársainkhoz. Nagyon lényeges, hogy ebben minél többen részt vegyünk, ezért szeretnénk, ha még több egészségügyi dolgozó csatlakozna hozzánk, különös tekintettel a fiatalokra, akik az utánpótlást jelentik.

Havi összejöveteleinken meghívott előadók fejlesztik szakmai felkészültségünket, illetve lelki hozzáállásunkat. Igyekszünk a tudomány mai állása szerinti újdonságokra felhívni a figyelmet. Batthyány doktor is egész életében képezte magát, hogy megfeleljen kora követelményeinek; európai hírű, kiváló szakember volt, aki mindig szem előtt tartotta a test és a lélek egységét a gyógyításban.

Kivesszük részünket az egészséges életmódra nevelésből is. Társadalmilag és az egyes emberek szintjén a legtöbbet az egészség megőrzésével, illetve a prevencióval nyerünk, ide értve a betegségek korai felismerését és kezelését is. Ennek érdekében szűrővizsgálatokat és orvosi tanácsadásokat szervezünk, ahol a szakorvosok széles köre áll a páciensek rendelkezésére.

Kiállunk az élet védelme mellett, mely a fogantatástól a természetes halálig tart. Valljuk, hogy ha betartjuk az Úr parancsolatait, boldog és kiegyensúlyozott élet vár ránk, szóba sem jöhet az abortusz vagy az eutanázia.

Szegénypasztorációs munkánk része a karácsonyi jótékonysági összejövetel, mely során tíz kisnyugdíjas embert és 6–8 szegény sorsú gyermeket ajándékozunk meg. Ezenkívül rendszeresen támogatjuk a Böjte Csaba atya alapította szovátai Szent József Gyermekotthont. A „szegények orvosa” kollégiumot alapított és tartott fenn Lakiteleken, hogy segítse a nehéz sorsú gyermekek továbbtanulását – amit a mai napig számon tartanak. A közelmúltban vendégünk, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke idézte fel az önzetlen példát.

Minden évben kórházlátogatással egybekötött zarándokutat szervezünk, idén Ausztriába megyünk. Komoly terveink vannak a névadónk életéről szóló játékfilm elkészíttetésére, amelyhez Koltay Gábor jóvoltából már a forgatókönyv is rendelkezésre áll, és aki a rendezést is elvállalta. Bízunk abban, hogy ezt az élet minden területén példaértékű kollégánkat, akiről Koltay azt írta, hogy „herceg volt az orvosok között és orvos a hercegek között”, minél több ember megismerheti.

Tavaly óta a Szent Imre-templomban kialakított csodálatos Batthyány-kápolnában is összejövünk. Az oltárkép és a márványtábla megvalósításában kiemelkedő szerepet játszott Mikecz Tibor szülész-nőgyógyász-onkológus főorvos, a kör alelnöke. A kápolna tervezése és kialakítása Urr Zsolt Ipoly plébános atya érdeme, az anyagi hozzájárulásáért pedig Újbuda Önkormányzatának lehetünk hálásak.

Nagy szeretettel várjuk sorainkba mindazokat a gyakorló, hívő keresztény kollégáinkat és leendő egészségügyi dolgozókat, akik tevőlegesen is vállalják a fenti lelkületű életet és munkát.

Faigl Ilona

elnök

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.