Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. kedd, Elza

Gyűjtést rendez a Kárpátaljai Magyar Főiskola

Újbuda   |   2015, február 3 - 01:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata három éve támogatja a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát. Az intézmény elnöke, Orosz Ildikó hagyományos farsangi báljuk bevételéből most azokat a kárpátaljai családokat támogatná, akiknek tagjai részt vesznek az ukrán harcokban. Egyebek mellett ezekről is szó volt az intézményvezető újbudai látogatásán.

Húsz évvel ezelőtt, alapításakor hármas szerepet vállalt magára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola: egyrészt a térség felsőfokú magyar nyelvű intézménye lett, de emellett tudományos kutatóműhellyé és kulturális központtá is szerettek volna válni. Jelenleg több mint 11 szakon tanulhatnak a diákok BSC-szinten és öt szakon mesterfokozaton. Egyetemi képzésből is igyekeznek lefedni a képzési kínálatot, ezért több magyarországi egyetemmel (mint például a Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem vagy a Nyíregyházi Főiskola) is szerződésben állnak.

Mivel az ukrán törvények értelmében az ukrán államtól nem kapnak támogatást, ezért a felújítási munkálatok finanszírozásához különféle akciókat találtak ki. Tetőcserére például cserépjegyakciót hirdettek, amelyet Újbuda is segített. - De az önkormányzat nemcsak akkor támogatta az intézményt, amikor meg volt szorulva, hanem tavaly is – fejtette ki Orosz Ildikó intézményvezető Hoffmann Tamás polgármesterrel történt találkozója után. Hozzátette: akad amire nem futja önerőből, ezért tavaly a szakképzési intézet számítástechnikai parkját szereltük fel Újbuda támogatásával. - Mindig vannak olyan feladatok amelyek nagy segítséget jelentenének az előrelépéshez, de nem férnek a költségvetésbe – jegyezte meg.

Kulturális központként a főiskolán minden kárpátaljai magyar civil szervezetnek teret és lehetőséget biztosítanak programjaikhoz, de rendszeresen szerveznek kiállításokat kárpátaljai művészeknek, vannak jótékonysági koncertjeik, illetve megemlékeznek a nemzeti ünnepekről is. Ezen kívül, tudományos műhelyként természettudományi, társadalomtudományi illetve nyelvészeti-szociolingvisztikai kutatóintézetet működtetnek. Ahogy Orosz Ildikó mondja, ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyensúlyban lévő magyar élet teremtődjön meg Kárpátalján.

Az ukrán-orosz háborús helyzetről is beszélt az intézmény elnöke, elmondta, hogy bár náluk nem lőnek, az ország másik részében zajló események közvetetten rájuk is hatnak. Egyrészt az elszabadult infláció az árakon keresztül mindenki életét nehezíti, másrészt a katonai behívások miatt főleg a felnőtt, középkorú férfiak tűnnek el a falvakból. - Aki több hónapja kint van a fronton és a nem látja a családját, azon segíteni kell – mondta. Ehhez kapcsolódóan szerveztek decemberben karácsonyi koncertet és gyűjtést, februárban pedig hagyományos farsangi bál következik, amelynek bevételeit a harcok miatt férfi nélkül maradt családoknak ajánlják fel.

K.V.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Társasházak működésével kapcsolatos információ  

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.