Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 10. péntek, Amália

Hadgyakorlatra látogatott Simicskó István

Újbuda   |   2017, július 20 - 15:44Nyomtatóbarát változatSend by email

A több nemzetet képviselő katonák együttműködését és helytállását emelte ki a honvédelmi miniszter a Brave Warrior 2017 elnevezésű, a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén zajló hadgyakorlatra ellátogatva csütörtökön Várpalotán.

A Brave Warrior 2017 gyakorlaton a visegrádi országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - katonái mellett amerikai, brit, horvát és román egységek vesznek részt. A miniszter hangsúlyozta: az államok azért jöttek létre, hogy garantálják az állampolgárok biztonságát, ennek érdekében azonban folyamatosan dolgozni kell, fel kell készülni az esetleges konfliktusokra.
Közölte, nagy kihívást jelent az, hogy a haderőt a mai korhoz kell igazítani, ezért vonták be a hadgyakorlatba a "nem konvencionális elemeket", vagyis a civil lakosságot szimuláló katonákat is.
Simicskó István kiemelte, hogy a V4-ek soros elnökeként katonai értelemben is nagy a felelőssége Magyarországnak, hozzátéve: tovább szeretnénk erősíteni a kapcsolatot Szlovákiával, Csehországgal és Lengyelországgal, és a béke érdekében szövetségesei vagyunk a környező országoknak.
A miniszter szólt arról is, hogy a mai kor kihívás elé állítja a honvédséget, erre válaszul megjelent a modern eszközöket alkalmazó "hibrid hadviselés".
Benkő Tibor vezérezredes arról beszélt, hogy a bemutatott gyakorlat a katonák kiképzésének és a feladatok végrehajtásának komplexitását mutatta.
Közölte: a Brave Warrior 2017 gyakorlat a Saber Guardian nemzetközi gyakorlatsorozat része, amely 2017 júliusában zajlik Magyarországon, Romániában és Bulgáriában, 22 ország mintegy 25 ezer katonájának részvételével.
Benkő Tibor azt mondta, a bemutatott gyakorlat jól példázza, hogy a katonák felkészítése megtörtént, a képességük pedig garantálja a biztonságunkat.
A vezérezredes arról is beszélt, hogy több ezer katonánk teljesít szolgálatot a határ mentén és lát el békefenntartó feladatokat, lövész századunk jelen van Észtországban, mindemellett képes volt a honvédség a hadgyakorlat eredményes bemutatására is.
Varga István V4-es zászlóaljparancsnok az MTI kérdésére közölte: a Brave Warrior 2017 hadgyakorlat során egy lakott területen zajló feltételezett konfliktust mutattak be a katonák, ennek során egy a polgármester ellen irányuló tüntetést szimulált 8 nemzet mintegy 700 katonája.

MTI

Fotó: Kálmánfi Gábor