Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Hamzsabégi park – az önkormányzat közleménye

Újbuda   |   2019, szeptember 18 - 16:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az önkormányzat közleménye a Hamzsabégi park mellé tervezett vasúti fejlesztéshez kapcsolódóan.

Tisztelt Újbudaiak!

  

Az elmúlt napokban a lakosság részéről számos megkeresés, kérdés érkezett a Hamzsabégi park mellé tervezett vasúti fejlesztéssel, illetve a parkra és a park növényzetére gyakorolt hatásával kapcsolatosan. Ezzel összefüggésben több téves, pánikkeltő információ látott napvilágot. A félreértéseket az Önkormányzat ezúton szeretné eloszlatni. Az alábbiakban közöljük az ügyben ismert és tényszerű körülményeket.

    

A vasút fejlesztése állami feladat, melyet jelenleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) végez. A 11. kerületet érintő Kelenföld és Duna közti vasúti szakasz esetleges átépítésének előkészítő, tervezési feladatait ugyancsak a NIF látja el. Az önkormányzat több egyeztetést kezdeményezett, melyeken a következő szempontokat kérte a programba illeszteni a lakosság védelme érdekében:

 1. Kértük a teljes vasúti szakasz mindkét oldalán magas minőségű zajvédő falak betervezését.
 2. Kikötésként fogalmaztuk meg, hogy az új építmények csak a MÁV területén valósuljanak meg, azaz a vasúti töltésnél ne terjeszkedjenek tovább. Erre azért volt szükség, hogy a jelenlegi park teljes területe a beruházást követően is megmaradhasson.
 3. A park fáinak védelmében elvárásként fogalmaztuk meg, hogy az építési munkák során csak a minimálisan szükséges felvonulási területet vehetik igénybe a kivitelezők, és az ehhez kapcsolódó terveket külön jóvá kell hagyatniuk a polgármesteri hivatal környezetvédelmi hatóságával. A parkban levő fák megjelölése, bepontozása nem jelenti azok kivágását. Erre a tervezés előkészítéséhez szükséges egyik munkafázisként, fafelmérés, fakataszter készítése céljából került sor a NIF részéről. A parkban azokat a fákat mérték fel, amelyek esetlegesen a kivitelezéshez szükséges felvonulási területen helyezkedhetnek el.
 4. Az önkormányzat szükségesnek tartja a vasúti beruházással együtt a Hamzsabégi út menti park teljes felújítását! Ez a kérésünkre szintén bekerült a NIF-beruházás előkészítő folyamatába. Ennek megfelelően a park és az abban foglalt sétányok, a kerékpárút, a játszótér, a kutyafuttató, az utcabútorok és egyéb létesítmények felújításának tervét a kerületi önkormányzat közreműködésével készítteti el a NIF. Ezt az önkormányzat határozottan közösségi tervezésként szeretné a lakók elé tárni.
 5. Újbuda vezetése kérvényezi a Fővárostól, hogy az országos és fővárosi szabályozásban tegyék lehetővé ennek a területnek a zöldterületté minősítését. A Hamzsabégi út menti sávot az országos szabályozási tervekben ugyanis az 1970-es évektől kezdődően közlekedési területként tartják nyilván, az M1-M7-es autópályaforgalom Pestre való átvezetésének részeként. Itt gondolták korábban összekötni Kelenföldtől a Rákóczi hídig a főközlekedési utakat. Mivel időközben az útépítésre fenntartott területen jelentős növényállomány alakult ki, amit a környékbeliek napi szinten parkként használnak, ezért ragaszkodunk az ún. közlekedési terület zöldterületté minősítéséhez.

(Újbuda Önkormányzata)

     LEGFRISSEBB
     OLVASTA?
     ×

     Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

     Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

     LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

     Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.