Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. kedd, Apollónia

Hamzsabégi park – az önkormányzat közleménye

Újbuda   |   2019, szeptember 18 - 16:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az önkormányzat közleménye a Hamzsabégi park mellé tervezett vasúti fejlesztéshez kapcsolódóan.

Tisztelt Újbudaiak!

  

Az elmúlt napokban a lakosság részéről számos megkeresés, kérdés érkezett a Hamzsabégi park mellé tervezett vasúti fejlesztéssel, illetve a parkra és a park növényzetére gyakorolt hatásával kapcsolatosan. Ezzel összefüggésben több téves, pánikkeltő információ látott napvilágot. A félreértéseket az Önkormányzat ezúton szeretné eloszlatni. Az alábbiakban közöljük az ügyben ismert és tényszerű körülményeket.

    

A vasút fejlesztése állami feladat, melyet jelenleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) végez. A 11. kerületet érintő Kelenföld és Duna közti vasúti szakasz esetleges átépítésének előkészítő, tervezési feladatait ugyancsak a NIF látja el. Az önkormányzat több egyeztetést kezdeményezett, melyeken a következő szempontokat kérte a programba illeszteni a lakosság védelme érdekében:

 1. Kértük a teljes vasúti szakasz mindkét oldalán magas minőségű zajvédő falak betervezését.
 2. Kikötésként fogalmaztuk meg, hogy az új építmények csak a MÁV területén valósuljanak meg, azaz a vasúti töltésnél ne terjeszkedjenek tovább. Erre azért volt szükség, hogy a jelenlegi park teljes területe a beruházást követően is megmaradhasson.
 3. A park fáinak védelmében elvárásként fogalmaztuk meg, hogy az építési munkák során csak a minimálisan szükséges felvonulási területet vehetik igénybe a kivitelezők, és az ehhez kapcsolódó terveket külön jóvá kell hagyatniuk a polgármesteri hivatal környezetvédelmi hatóságával. A parkban levő fák megjelölése, bepontozása nem jelenti azok kivágását. Erre a tervezés előkészítéséhez szükséges egyik munkafázisként, fafelmérés, fakataszter készítése céljából került sor a NIF részéről. A parkban azokat a fákat mérték fel, amelyek esetlegesen a kivitelezéshez szükséges felvonulási területen helyezkedhetnek el.
 4. Az önkormányzat szükségesnek tartja a vasúti beruházással együtt a Hamzsabégi út menti park teljes felújítását! Ez a kérésünkre szintén bekerült a NIF-beruházás előkészítő folyamatába. Ennek megfelelően a park és az abban foglalt sétányok, a kerékpárút, a játszótér, a kutyafuttató, az utcabútorok és egyéb létesítmények felújításának tervét a kerületi önkormányzat közreműködésével készítteti el a NIF. Ezt az önkormányzat határozottan közösségi tervezésként szeretné a lakók elé tárni.
 5. Újbuda vezetése kérvényezi a Fővárostól, hogy az országos és fővárosi szabályozásban tegyék lehetővé ennek a területnek a zöldterületté minősítését. A Hamzsabégi út menti sávot az országos szabályozási tervekben ugyanis az 1970-es évektől kezdődően közlekedési területként tartják nyilván, az M1-M7-es autópályaforgalom Pestre való átvezetésének részeként. Itt gondolták korábban összekötni Kelenföldtől a Rákóczi hídig a főközlekedési utakat. Mivel időközben az útépítésre fenntartott területen jelentős növényállomány alakult ki, amit a környékbeliek napi szinten parkként használnak, ezért ragaszkodunk az ún. közlekedési terület zöldterületté minősítéséhez.

(Újbuda Önkormányzata)

     LEGFRISSEBB
     OLVASTA?
     ×

     LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

     Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.