Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 1. csütörtök, Malvin

Harmincegy éve temették újra Nagy Imrét

Újbuda   |   2020, június 16 - 16:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Harmincegy évvel ezelőtt ezen a napon, 1989. június 16-án adták meg a végtisztességet az 1956-os forradalom mártírjainak: újratemették az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imre volt kormányfőt és négy társát. A Hősök terén tartott gyászszertartás majd az azt követő temetés a magyar rendszerváltás egyik emblematikus eseménye lett.

Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet a Hősök terén, a Műcsarnok lépcsőin ravatalozták fel 1989. június 16-án. Koporsóik mellett egy hatodik koporsó emlékeztetett a forradalom többi áldozatára.

Nagy Imre számára ’56 egy nemzeti demokratikus forradalom volt, mely az ország tényleges függetlenségére, valamint a polgári és politikai szabadságjogok megteremtésére irányult. Ő volt az az ember, aki nem feladva baloldaliságát harcolt egy új demokratikus társadalomért. Ennek pedig ára volt.

A forradalomban betöltött szerepéért egy kirakatper során halálra ítélték és kivégezték, majd titokban a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájába Borbíró Piroska néven eltemették. 33 évvel későbbi újratemetése tömegmegmozdulássá vált, és meghatározó szerepet töltött be hazánk történelmének alakulásában is.

foto:fortepan

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.