Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. kedd, Gellért, Mercédesz

Hatvan éve védik a természetet a Sas-hegyen

Újbuda   |   2018, október 15 - 16:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Családi nappal ünnepelték a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) munkatársai és a látogatóközpont vendégei, hogy hat évtizede áll oltalom alatt ez a különleges flórával és faunával rendelkező terület, a Sas-hegy, a főváros szívében.

Természetismereti és geotóp játékok, vetélkedők várták az érdeklődőket október 13-án a Sas-hegyen. A gyerekek építhették a tölgytortát, vezetett túrákon vehettek részt a tanösvényen, találkozhattak a mesekuckóban Mimóval és Csipekkel, de volt könyvbemutató, ásvány- és kőzetbemutató, börze és sok érdekes szakmai előadás is.

Kremnicsán János, a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője lapunknak elmondta, 2008-ban vált igazán védetté a terület és jött létre ezen a DINPI Látogatóközpontja. Megtudtuk azt is, hogy a Sas-hegy, mint nagyvároson belüli természetvédelmi terület mégsem egyedülálló a világon, Budapesten kívül Buenos Aires is hasonló természeti értékkel büszkélkedik. Mindez nem csökkenti a Natura 2000 védettség alatt álló terület értékét, sőt a nemzeti park munkatársai Újbuda önkormányzatával összefogva igyekeznek tovább fejleszteni azt.

Zajlik az invazív (nem őshonos) növényfajok visszaszorítása a területről, ezen cserjék, fák helyére visszakerül az eredeti növényzet. Erről szól az Európai Unió által támogatott LIFE4OakForests program is, amelynek keretében hamarosan tölgyfákat telepítenek a Sas-hegy oldalába - tudtuk meg Mosoni Dórártól a DNPI munkatársától.
- Példaértékű az önkormányzattal az együttműködésünk - fogalmazott Kremnicsán János. Hozzátette: hét éve öt témakörben indult a kooperáció, jelenleg pedig huszonhárom olyan állandó projekt van, amelyben a közös ügyért, a környezetvédelemért dolgozunk Újbudával. Az önkormányzat nemcsak a Sas-hegy turisztikai népszerűségét segíti, hanem a gyerekek környezettudatosságra nevelését és az idősek 60+ programon belüli rekreációjában is a látogatóközpontban. - Együtt küzdünk a klímaváltozás ellen is, de Újbuda partnerségére a madaras programjaink támogatásában is számíthatunk - mondta a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Idén is tanulhatnak robotprogramozást a gyerekek Újbudán – ÚJ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ!  

Az elmúlt két évben a kerületi diákok kimagasló eredménnyel vettek részt több, országos robotprogramozási versenyen: tavaly a IX. Robotprogramozó Országos Csapatversenyen az ötödikesek Újbudai Robotok 1-es csapata lett az országos bajnok, a hatodikos fiúk harmadik helyezést értek el, nemrég pedig a Gyerekakadémia újbudai csapata a juniorok között 4. lett a World Robot Olympiad országos döntőjében. Szeptembertől az élményalapú robotprogramozó szakkörök tovább folytatódnak a kerületben: kezdő és haladó csoportok egyaránt indulnak, a részvételi díj 80%-át pedig az Önkormányzat fizeti! A programozás tanulása fejleszti az algoritmikus gondolkodást, ami segít gyorsabb, intuitívabb és kreatívabb megoldásokat találni az élet bármely területén. A tanfolyam emellett a gyerekek pályaválasztási orientációjához is hozzájárulhat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.