Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 26. vasárnap, Vanda, Paula

Hétvégén nosztalgiázik a BKV

Újbuda   |   2018, november 23 - 12:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az 50 éves BKV egész éves rendezvénysorozat zárásaként november 25-én, vasárnap megmutatja a főváros régi járműveit a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV). Ezen a napon útra indulnak a gondosan felújított Ikarusok, pályára állnak a nosztalgiavillamosok.

Több felújított villamost és egy autóbuszt éppen most, 50 éves születésnapunk záróakkordjaként mutatunk meg először az érdeklődőknek, másokat – mint a favázas 611-est, a 436-ost, a Ganz UV-t vagy az Ikarus 180-ast – már jól ismerhetik a tavasztól őszig tartó hétvégi nosztalgiajáratokról -írja a honapján a BKV. A műfaj szerelmesei ezúttal tíz villamosra számíthatnak, amelyeknek többségén utazhatnak is, ha délelőtt 9.45-re kimennek az új Budafok kocsiszínhez. A járművekre ugyanis csak ott lehet felszállni, nosztalgiajegy megvásárlása után.

A villamosok a Budafok kocsiszín – Fehérvári út – Nagykörút – Széll Kálmán tér – Szent János Kórház – Széll Kálmán tér – Krisztina körút – Bartók Béla út – Kelenföld kocsiszín útvonalon, kettesével közlekednek majd, a megállókban nem állnak meg. A járműcsodák mintegy fél óra alatt haladnak el egy helyszínen, mert – hogy a menetrendszerinti villamosforgalom zavartalan maradjon – 5 perces időközökkel követik egymást, párban. Az érintett járműveken utazóknak mintegy másfél órás nosztalgikus időutazásban lesz részük a Kelenföldi kocsiszínig.
A nosztalgia konvoj megtekintéséhez elsősorban a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Gellért tér közötti szakaszt, illetve a Bartók Béla út belvárosi részét ajánlják, a menethez ugyanis nyolc autóbusz is csatlakozik a Rudas Gyógyfürdőnél. Az autóbuszok között – amelyek ezúttal utasokat nem szállítanak – olyan régi legendák is találhatóak majd, mint a MÁVAG TR5, vagy a ráncajtós Ikarus 280, de jelen lesz a retró életérzést megtestesítő, közkedvelt Ikarus 630 Kabrió, és a többi ikonikus, hazai gyártású jármű is. A menet végén a nosztalgia villamosok Kelenföld kocsiszínbe, a nosztalgia autóbuszok pedig Kelenföld autóbuszgarázsba állnak be. Ezen a két, egymáshoz közel fekvő telephelyen lehetőség lesz az ágazatonként felsorakozott nosztalgia járművek fotózására, amelyhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni az alábbi linkeken lehet:

Kelenföld kocsiszín: https://www.bkv.hu/hu/visits/60

Kelenföld autóbuszgarázs: https://www.bkv.hu/hu/visits/61

Az igazán kitartó érdeklődők egy "Bengáli" villamoson megtett búcsúkörrel köszönhetnek el az ünnepi évtől. A villamos 13:00 órakor indul Kelenföld kocsiszínből és Hungária kocsiszínig közlekedik a következő útvonalon: Kelenföld kocsiszín - Bécsi út - 1-es villamos vonala - 12-es villamos vonala - Rákospalota, vasútállomás - 14-es villamos vonala - Lehel tér - 1-es villamos vonala - Bécsi út - Hidegkuti Nándor Stadion - Sörgyár - Hungária kocsiszín.

A "Bengáli" fotósmenetre az alábbi linken lehet regisztrálni: https://www.bkv.hu/hu/visits/62.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.