Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 28. szerda, Szabolcs

Hétvégén pótlóbusz jár a 4-es metró helyett

Újbuda   |   2015, március 24 - 17:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hétvégén hatósági tesztek miatt a 4-es metró helyett pótlóbuszokat állít forgalomba a BKK. A buszok nem érintik Újbuda-központot, a Fővám teret és a Kálvin teret, ezek a megállóhelyek a 47-es és a 49-es villamossal közelíthetőek meg. A speciális próbákra a végleges használatbavételi engedély megszerzése miatt van szükség: bizonyítani kell, hogy a vonal éles helyzetben is biztonságos és kiszámítható.

Második szakaszához érkezett a járműkísérői beavatkozás nélküli tesztidőszak, ezért hétvégén speciális teszteket végeznek a 4-es metró vonalán a végleges használatbavételi engedély megszerzése miatt. Cél, hogy a járműkísérői beavatkozás fokozatos elhagyásával bizonyítsák: ami működött a tervezőasztalon és a műszaki dokumentációkban, az éles helyzetben is ugyanúgy működik. A szerelvényeken van ugyan ideiglenes vezetőfülke, azonban a járműkísérők csak felügyelik a szerelvény mozgását és probléma esetén beavatkoznak. A jármű mozgatását, irányítását a központi automata vonatvezérlő rendszer végzi. A végleges használatbavételi engedély kiadását követően elbontják az ideiglenes vezetőfülkéket és a járműkísérők helyett a központi, valamint az állomási diszpécserek biztonsági felügyelete mellett futnak majd a szerelvények.

A tavaly márciusban kezdődött utasforgalmi próbaüzem célja az üzemeltetés során jelentkező kisebb hibák kiszűrése és kijavítása. Ezek száma folyamatosan csökkent, az elmúlt egy évben semmilyen biztonságkritikus probléma nem történt- állítja közleményében a BKK. Ha a tanúsítási eljáráson átesett és a legszigorúbb biztonsági szintnek megfelelő rendszer jól teljesít, akkor – várhatóan április közepétől – indul egy kéthetes, már utasforgalomban zajló, diszpécserek által felügyelt utolsó szakasz, amikor a járműkísérő hiba esetén csak rövid idő eltelte után avatkozhat be a működésbe.

Március 28-án és 29-én az M4-es metró egész nap nem közlekedik, ezért M4-es jelzéssel metrópótló autóbuszok járnak Kelenföld vasútállomás M és a Keleti pályaudvar M között. Az Újbuda-központ M, a Fővám tér M és a Kálvin tér M megállóhelyek a metrópótlóval nem lesznek elérhetőek; ezek a megállóhelyek a 47-es és a 49-es villamossal közelíthetőek meg, ezért a metrópótlásban kiemelt szerepüknek megfelelően mindkét járat a szokásosnál kétszer gyakrabban jár: 3-4 percenként követik majd egymást közös szakaszukon a villamosok. Az M4-es metrópótló buszról az átszállási lehetőséget az M2-es metróra a Keleti pályaudvar M megállóhelyen kívül a Blaha Lujza tér M és az Astoria M megállóhelyen biztosítják, míg az M3-as metróra a Kálvin tér M helyett a Ferenciek tere M megállóhelyen lehet átszállni. A Budapest és Budaörs között közlekedők gyorsabb eljutása érdekében napközben sűrűbben, 15 helyett 10 percenként jár majd a 240E busz, amelyről mind a metrópótló buszra, mind a 47-es és 49-es villamosra át lehet szállni. Ezzel párhuzamosan a 40-es busz kissé ritkábban, 10 helyett 15 percenként jár majd a hétvégén napközben. A Budaörsi lakótelep és a Gazdagréti út közötti szakaszon a két járat közös járatsűrűsége ugyanakkor nem változik.

Eljutási lehetőségek az M4-es metró állomásaihoz

Az M4-es metró állomásai március 28-án és 29-én az alábbi járatokkal érhetőek el:

Keleti pályaudvar: az M4-es metrópótlóval.
II. János Pál pápa tér:
- az M4-es metrópótló busszal a Blaha Lujza tér M-ig, majd onnan a 28-as, a 37-es vagy a 37A villamossal.
- az M4-es metrópótló busszal, a Huszár utca megállóhelyről a Rákóczi út–Kenyérmező utca gyalogos útvonalon, 500 méteres, körülbelül 7-8 perces sétával.
Rákóczi tér: az M4-es metrópótló busszal a Blaha Lujza tér M megállóhelyről a 4-es vagy a 6-os villamossal.
Kálvin tér: a 47-es vagy a 49-es villamossal.
Fővám tér: a 47-es vagy a 49-es villamossal.
Szent Gellért tér: az M4-es metrópótló busszal, illetve a 47-es vagy a 49-es villamossal egyaránt.
Móricz Zsigmond körtér: az M4-es metrópótló busszal, illetve a 47-es vagy a 49-es villamossal egyaránt.
Újbuda-központ: a 47-es villamossal.
Bikás park: az M4-es metrópótló busszal.
Kelenföld vasútállomás: az M4-es metrópótló busszal, illetve a 49-es villamossal egyaránt.

Nem kell új jegyet érvényesíteni a kényszerű átszálláskor

Az M4-es metró pótlása miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Tekintettel arra, hogy az M4-es metrópótló busz nem érint minden, az M4-es metró által egyébként kiszolgált megállóhelyet, ezért azok csak más felszíni járatainkkal érhetőek el, nem kell új jegyet érvényesíteni annak, aki a metrópótló buszról

  • az Astoria M, a Szent Gellért tér M, vagy a Móricz Zsigmond körtér M megállóhelyen a 47-es vagy a 49-es villamosra száll át, és a Kálvin tér M-ig vagy a Fővám tér M-ig utazik tovább.
  • az Astoria M, a Szent Gellért tér M, vagy a Móricz Zsigmond körtér M megállóhelyen a 47-es villamosra száll át, és Újbuda-központ M-ig utazik tovább.
  • a Blaha Lujza tér M megállóhelyen a 4-es vagy a 6-os villamosra száll át, és a Rákóczi tér M-ig utazik tovább.
  • a Blaha Lujza tér M megállóhelyen a 28-as, a 37-es vagy a 37A villamosra száll át, és a II. János Pál pápa térig utazik tovább.

További változások a felszíni járatok közlekedésében

A 8-as és a 178-as busz március 28-án és 29-én a Keleti pályaudvar M végállomásról nem a megszokott megállóhelyéről, hanem a 79-es trolibusz felszállóhelyéről (a Thököly úton a Bethlen Gábor utca kereszteződése előtt) indul.

A 103-as busz március 28-án és 29-én a Kelenföld vasútállomás M végállomásról nem a megszokott megállóhelyéről, hanem a mellette lévő, belsőbb peronról, a vonatpótló autóbusz indulási helyéről. A vonatpótló busz ebben az időszakban a 154-es busz Neumann János utca irányú Kelenföld vasútállomás M megállóhelyéről indul.

Az utolsó M4-es metróhoz kapcsolódó felszíni járataink menetrendje az átszállás biztosítása érdekében március 28-án és 29-én az alábbiak szerint módosul:

  • 8-as busz: Kelenföld vasútállomás M és a Gazdagréti tér között 0:08-kor egy további indulást biztosítunk,
  • 40-es busz: A Kelenföld vasútállomás M-től 23:58-kor induló busz ezen a két napon 10 perccel később, 0:08-kor indul,
  • 240E busz: a Móricz Zsigmond körtér M-től a menetrendben feltüntetetthez képest egy további indulást biztosítunk, 23:54-kor,
  • 250-es busz: a Kelenföld vasútállomás M-től 23:58-kor induló (és csak a Savoyai Jenő térig közlekedő) busz ezen a két napon 10 perccel később, 0:08-kor indul,
  • 272-es busz: a Móricz Zsigmond az utolsó buszjárat 23:53 helyett 23:55-kor indul.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.