Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. szerda, Mária

Humusz a műanyagszennyezés ellen

Újbuda   |   2018, február 9 - 10:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

A HUMUSZ a #BreakFreeFromPlastic elnevezésű világszintű, nemzetközi mozgalomhoz csatlakozott. Fő üzenete: mondjuk nemet az egyszer használatos műanyagokra, és keressük közösen az alternatívákat!

A Break Free From Plastic mozgalom 2016-ban indult válaszul a globális műanyagszennyezés problémájára. Célja nem csupán a figyelemfelkeltés, de valós megoldások keresésése is. A Humusznál abban hisznek, hogy a problémát nem cső-végi megoldásokkal (pl. hulladékégetés) fogják megoldani, hanem több szereplő aktív munkája kell hozzá, hogy csökkenjen a műanyagtermelés és a műanyagokban ne lehessenek az egészségre ártalmas anyagok.

Fontos szereplőknek tartjuk a döntéshozók és gyártók mellett a lakosokat is, hiszen döntéseinkkel befolyásoljuk a dolgok alakulását.

A Humusz közreműködésével decemberben Budapesten volt egy nemzetközi találkozó, ahol műanyagszennyezés ellen elhivatott közép-kelet-európai civil szervezetek először találkoztak és csatlkoztak a mozgalomhoz.

A Humusz szinte a kezdetektől fogva tagja több nemzetközi szervezetnek is (pl. GAIA, Zero Waste Europe, European Environmental Bureau). A kapcsolatrendszer célja, hogy jó gyakorlatokat tanuljanak egymástól, szakmai anyagokhoz jussanak hozzá, amiket aztán felhasználnak tevékenységünk során.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.