Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

Idén kilencven éves Szent Imre Gimnázium épülete

Újbuda   |   2019, november 8 - 14:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kilenc évtizede költözött jelenlegi helyére, a Villányi úti épületbe az 1912-ben alapított Szent Imre Gimnázium. Az évfordulóra ünnepséget és kiállítást is szerveztek, az eseményen László Imre Újbuda polgármestere, Hintsch György alpolgármester és Hoffmann Tamás önkormányzati képviselő is részt vett.

A rendezvényen Barlay Bence iskolaigazgató, köszöntője után beszélt az intézmény múltjáról és arról, hogy a kilencvenéves épület kitartásra, optimizmusra, összefogásra és felelősségre tanít. A tizenkettedikesek felidézték a neobarokk palota 1929-es megnyitásának eseményeit, majd korabeli beszámolókból olvastak fel részleteket.

Az évfordulóra rendezett iskolatörténeti kiállítás koncepciójáról és előkészítéséről a tárlat megálmodója, Kovács Örs tanár számolt be. Az intézményt fenntartó ciszterci szerzetesrend nevében Szkaliczky Csaba Örs, a Szent Imre templom plébánosa szólt, kiemelve, hogy az iskola létrejötte lendületet adott az azonos nevű városrész fejlődésének.

László Imre polgármester szerint az intézmény az elmúlt kilencven évben hozzájárult a kerület értékeihez, amelyre szerinte méltán lehetnek büszkék a gimnázium tanárai, diákjai.

Az iskolatörténeti kiállítás szertárak régi kincsein, ódon könyvritkaságokon, régi berendezési tárgyakon, fotókon és filmfelvételeken keresztül mutatja be a gimnázium történetét; a tárlat november végéig látható az első emeleti aulában.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.